Internacional 09/10/2015

El Nobel de la pau premia el triomf democràtic de la Primavera Àrab a Tunísia

El comitè del guardó confia que l'exemple tunisià inspiri altres moviments per la llibertat

Marta Rodríguez
3 min
Representants del Quartet, en una imatge d'arxiu. ANIS MILI / REUTERS

BarcelonaNobel de la pau al Quartet del Diàleg Nacional de Tunísia, o el que és el mateix, als esforços polítics que han fet triomfar la Primavera Àrab en aquest país del Magrib.

Al comunicat en què anuncia el guardó, el Comitè noruec dels Nobel confia que el premi contribueixi a "salvaguardar la democràcia a Tunísia i sigui una inspiració per a tots els que tracten de promoure la pau i la democràcia al Pròxim Orient, el nord de l'Àfrica i la resta del món". En definitiva, continua el text, el guardó "pretén ser un estímul per al poble tunisià, que malgrat grans reptes han establert les bases per a una fraternitat nacional que el Comitè espera que serveixi d'exemple a seguir per a altres països".

  • Però què és aquesta organització i qui la forma?

Són quatre les organitzacions de la societat civil que han conformat aquest Quartet, i el guardó es lliura al conjunt i no a cadascuna d'elles: la Unió General Tunisiana del Treball (UGTT), la Confederació Tunisiana d'Indústria, Comerç i Artesania (UTICA), la Lliga Tunisiana de Drets Humans (LTDH) i l'Orde d'Advocats de Tunísia.

"El premi pretén ser un estímul per al poble tunisià, que malgrat grans reptes han establert les bases per a una fraternitat nacional"

El jurat dels Nobel ha valorat que la suma de totes aquestes entitats suposa la defensa dels drets del treball, els principis de l'estat de dret i els drets humans. "Sobre aquesta base, el Quartet va exercir el seu paper com a mediador i força motriu per impulsar el desenvolupament pacífic i democràtic a Tunísia amb gran autoritat moral", s'assenyala al text que promulga el guardó.

"El Quartet va exercir el seu paper com a mediador i força motriu per impulsar el desenvolupament pacífic i democràtic a Tunísia amb gran autoritat moral", segons el Comitè del Premi Nobel

  • Quan sorgeix la iniciativa?

La iniciativa neix l'estiu del 2013, dos anys després que triomfés la revolució popular que va acabar per enderrocar la dictadura de Ben Ali. La transició cap a una democràcia, però, ha estat un camí ple d'obstacles i, precisament en aquella època, la situació del país era especialment delicada, ja que el creixent malestar social i la violència política situaven Tunísia a un pas de la guerra civil.

Però la feina conjunta d'aquestes organitzacions va ser decisiva per reconduir la situació i aconseguir construir els fonaments per dotar Tunísia d'un espai per al diàleg entre totes les parts. De fet, Tunísia és l'únic país on va arrelar i triomfar l'esperit democràtic que va moure les Primaveres Àrabs que aquell 2011 van sacsejar altres països, com Egipte o el Iemen.

  • Quins han estat els obstacles per a la democràcia tunisiana?

Un dels principals escull per a la transició democràtica del país magribí: el terrorisme de caire jihadista. L'Estat Islàmic va posar al seu punt de mira Tunísia i ha atemptat en diverses ocasions contra objectius turístics, un dels sectors estratègics de l'economia i, per tant, qualsevol amenaça contra hotels o platges podria desembocar en un afebliment del desenvolupament econòmic i en el risc d'una involució de les llibertats.

Però el Quartet s'ha esforçat per donar suport a l'Assemblea Constituent i finalment fa un any el país va celebrar les seves primeres eleccions democràtiques, que van donar el triomf a Nidaa Tunis, una formació laica nascuda precisament dels valors de la Primavera Àrab. Per al jurat, el Quartet "va aplanar el camí per a un diàleg pacífic entre els ciutadans, els partits polítics i les autoritats" i va posar evidenciar que partits islamistes i seculars poden treballar plegats.

stats