LES ESTRATÈGIES DEL CAVALIERE
Internacional 27/05/2012

El president de Ferrari desafia Berlusconi

La dreta a Itàlia està agitada per la desfeta en les municipals. Berlusconi juga a dues bandes, entre el Poble de la Llibertat i una llista cívica. I l'empresari de Ferrari, Montezemolo, vol crear un partit rival.

Sandra Buxaderas
3 min
UN LAPSUS REVELADOR  El delfí de Berlusconi, Angelino Alfano, en un lapsus es va adreçar a l'ex primer ministre com a "president de la República".

ROMAEl principal partit de la dreta a Itàlia, el Poble de la Llibertat (Pdl) de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi, viu una crisi de nervis. Els nefastos resultats en les eleccions municipals del 7 de maig han refermat la por de patir una patacada en els comicis generals de l'any que ve. A això s'hi afegeix que Berlusconi, segons algunes indiscrecions periodístiques, està jugant una partida a dues bandes per sobreviure políticament i recuperar-se del cop patit al novembre quan, pressionat per la greu crisi del deute públic, va haver de cedir el poder a un govern del tecnòcrata Mario Monti.

El magnat estaria, d'una banda, intentant valer-se del seu partit per canviar la Constitució i aprovar un nou sistema polític que li faciliti convertir-se un dia en president de la República. I, de l'altra, estaria confeccionant en secret un pla per presentar-se en solitari a les eleccions del 2013 i abandonar així a la seva sort els que fins ara han sigut els seus companys de viatge al PdL.

Aprofitant que les aigües del PdL baixen tèrboles, l'empresari Luca Cordero di Montezemolo, del qual es coneix l'ambició de liderar un dia un partit de dreta moderada des de fa anys, ha anunciat en una carta al Corriere della Sera que la seva fundació, Italia Futura, estesa arreu del territori italià, "podria constituir-se en partit" i entrar en la competició electoral del 2013.

Botifarra al partit

Diversos diaris han publicat que Berlusconi té pensat trair el partit, amb qui havia pactat actuar com a "pare honorífic" i cedir la candidatura a les generals al seu delfí Angelino Alfano. El magnat de la comunicació hauria planejat presentar-se el 2013 amb una llista nova de trinca formada per membres de la societat civil -n'hauria seleccionat ja 300-. Fins i tot tindria unes enquestes que li vaticinen un suport electoral al voltant del 10%.

Amb uns resultats així, podria obligar els partits moderats de centredreta -una possible coalició entre PdL si és que sobreviu a l'operació, el futur partit de Montezemolo i l'actual Terzo Polo de Pierluigi Casini i Gianfranco Fini- a pactar amb ell al Parlament. O, a les males, si quedés al marge del poder, sempre es podria consolar amb la immunitat parlamentària per defugir els judicis pendents. Per poder-lo processar, qualsevol jutge hauria de demanar permís al Parlament, que gairebé sempre s'ha pronunciat a favor de blindar els diputats sota sospita.

El Cavaliere ho desmenteix

La jugada de la llista cívica, però, pot esperar al 2013. Ara Berlusconi assegura que el que publiquen els diaris és mentida i que es quedarà al PdL amb un rol honorífic. "Faré el que el PdL em demani", ha dit. Com a contrapartida, però, Berlusconi hauria demanat als seus fidels que l'ajudin a arribar a la presidència de la República. Almenys aquesta és la lectura que es fa a Itàlia del projecte de reforma de la Constitució que aquest divendres han presentat Berlusconi i Alfano de bracet. Proposen introduir un nou sistema d'elecció del cap d'estat, que ja no seria designat pel Parlament, sinó que seria votat directament pels ciutadans amb un model semblant al francès, és a dir, a doble volta. Berlusconi està convençut que el Parlament no l'elegiria mai com a cap d'estat, però tindria opcions si els italians el poguessin votar directament. Molt comentat ha sigut, precisament, un lapsus que va tenir Alfano durant la presentació de la reforma, en adreçar-se a Berlusconi com a "president de la República". La substitució de l'actual cap d'estat, l'excomunista Giorgio Napolitano, està prevista per al maig del 2013, el mateix any de les eleccions generals, que se celebraran a l'abril.

A tot això, Montezemolo pensa que potser ha arribat el seu moment i ha aprofitat l'associació Italia Futura, creada el 2009 i amb branques per diverses ciutats, per reclutar quadres per al que podria ser el gran partit de la dreta italiana, especialment si el PdL es trenca abans d'arribar a les eleccions. Els inscrits a Italia Futura són ja 45.000 persones. Són, sobretot, professionals liberals, tant de dreta com d'esquerra moderades.

stats