Internacional 19/01/2017

La justícia de Corea del Sud es nega a detenir el president de Samsung per la trama de corrupció de la Rasputina

El tribunal diu que no hi ha motius per arrestar-lo, com havia demanat la Fiscalia. L'empresa representa el 20% de l'economia del país

Efe
2 min
Lee-Jae Jong,  president de Samsgun, en sortir del tribunal.

SeülEls tribunals de Corea del Sud han rebutjat la detenció de l'hereu i responsable 'de facto' de l'empori Samsung, Lee Jae-yong, sol·licitada aquesta setmana per la Fiscalia per la seva connexió amb la trama de corrupció de la Rasputina.

L'equip de fiscals que investiga el cas va demanar dilluns una ordre de detenció contra Lee per entendre que hi ha proves de donacions multimilionàries de Samsung a fundacions i empreses controlades suposadament per Choi Soon-sil, anomenada la Rasputina, amiga íntima de la presidenta Park Geun-hye, a canvi de favors.

La decisió suposa de moment un alleujament per al conglomerat empresarial més gran del país, que ja va veure colpejada la seva credibilitat a finals del 2016 pels telèfons mòbils defectuosos que exploten, i per a l'economia de Corea del Sud, ja que Samsung representa prop d'una cinquena part del seu PIB.

La Fiscalia, que atribuïa a Lee delictes de corrupció, malversació i perjuri (per haver variat al llarg de la investigació la seva declaració inicial davant el Parlament), considerava que les donacions es van realitzar a canvi que el govern de Park donés suport una controvertida fusió de dues subsidiàries de Samsung el 2015.

"Ens resulta difícil entendre la raó, la necessitat i la idoneïtat de l'ordre d'arrest a hores d'ara", diu el veredicte, recollit per l'agència Yonhap, en què se subratlla que encara no queda clar que les donacions es realitzessin en el marc d'una cadena de favors.

Després de conèixer la decisió del tribunal Lee va abandonar el centre de detenció de Uiwang, al sud de Seül, on va romandre unes 14 hores a l'espera del dictamen. El magnat no ha volgut fer declaracions a la premsa. El grup Samsung ha dit en un comunicat que es mostra satisfet que "el cas es pugui aclarir sense necessitat de detenció".

Lee i altres responsables de Samsung han admès haver pagat uns 43.000 milions de wons (33,7 milions d'euros) a entitats controlades suposadament per la Rasputina, però han negat que fos per aconseguir el suport del govern Park al procés de fusió del 2015.

La Fiscalia creu que Choi, amb la connivència de Park, íntima amiga seva, va confabular per crear una xarxa de corrupció en què estan aparentment involucrats la mateixa presidenta, membres del seu govern i els principals 'chaebol' (grans conglomerats empresarials) del país.

L'escàndol ha indignat els sud-coreans, que s'han manifestat en els carrers del país cada dissabte des de fa tres mesos per demanar el cessament de Park i el seu govern.

El Parlament sud-coreà va aprovar al desembre destituir la presidenta del seu càrrec i la decisió definitiva és ara en mans del Tribunal Constitucional, que té fins al juny per decidir a favor o en contra del procés d''impeachment'.

Després del dictamen, la majoria de les empreses del grup Samsung s'han recuperat a la borsa. En l'arrencada les accions de Samsung Electronics -l'empresa més important del grup i que està vicepresidida per Lee- acumulaven una pujada del 2%, mentre que les d'altres empreses del grup, com Samsung Heavy Industries, la fabricant de bateries Samsung SDI o la constructora Samsung C & T, pujaven un 0,96, un 0,89 i un 2,85%, respectivament.

stats