NEGOCIACIÓ A ROMA
Internacional 22/03/2013

El president d'Itàlia busca un líder per superar el bloqueig

Pier Luigi Bersani i Beppe Grillo diuen que volen governar

Sandra Buxaderas
3 min

RomaEl futur d'Itàlia està ara mateix en mans de Giorgio Napolitano, el líder polític més prestigiós del país, segons les enquestes. El president de la República, un excomunista de 87 anys, desvelarà avui a quina personalitat demanarà que intenti formar govern per sortir de l'atzucac polític en què està immersa Itàlia. Cap partit ni coalició té majoria al Senat després de les eleccions generals dels dies 24 i 25 de febrer.

El país es pregunta si Napolitano farà confiança al líder del Partit Demòcrata, Pier Luigi Bersani, que ha dit que vol intentar formar govern, o bé buscarà una solució alternativa, que podria implicar cridar a escena alguna personalitat que sigui vista com a més neutral pels principals partits al Parlament. Fins i tot sona el nom d'un membre del partit de Bersani, l'excap de la lluita antiMàfia Pietro Grasso, que ahir va dir que estava disponible "a fer qualsevol cosa per al país".

Ara al Senat hi ha tres forces protagonistes: l'esquerra de Bersani, la dreta de Silvio Berlusconi i el nou moviment de protesta, 5 Estrelles, liderat pel còmic Beppe Grillo.

"Ara he de reordenar els meus apunts i les idees per veure quines decisions he de prendre", va dir ahir Napolitano després de reunir-se durant dos dies amb els líders dels principals partits.

El president de la República no va voler demanar de seguida a Bersani que sigui ell qui provi de formar un govern capaç de superar la prova de foc de la votació d'investidura al Parlament. La coalició d'esquerres de Bersani té majoria absoluta a la Cambra de Diputats gràcies a la llei electoral, que premia la coalició més votada. En canvi, al Senat, que es forma d'acord amb un sistema de vot majoritari regional, no té prou suports.

Bersani s'ho està jugant tot a un acord d'última hora amb el Moviment 5 Estrelles, per bé que el líder d'aquest partit, Beppe Grillo, hagi tancat la porta a un pacte estable. Bersani confia a atraure, si més no, els vots d'alguns dels senadors del Moviment que semblen menys reticents a un acord que el mateix Grillo.

Aquest cap de setmana, sense anar més lluny, aprofitant que el vot és secret, alguns parlamentaris de 5 Estrelles van donar suport als dos candidats del partit de Bersani a la presidència de la Cambra de Diputats i del Senat. Els escollits són dues figures de prestigi, que fins ara no estaven lligades a cap partit: Pietro Grasso, al Senat, i l'exportaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Laura Boldrini, a la Cambra.

Ahir al vespre, després de reunir-se amb Napolitano, Bersani va reiterar que Itàlia necessita un govern "de canvi" que aprovi -gràcies a 5 Estrelles- algunes mesures importants de canvis polítics i socials abans de tornar eventualment a les urnes. Bersani va dir que confia que Napolitano trobarà "la saviesa" necessària per treure Itàlia de l'embolic en què s'ha ficat.

Suport a les institucions

Ahir mateix l'esquerra va donar suport a les candidatures de Grillo a la vicepresidència de les institucions. La coalició d'esquerres encara ha fet més gestos. Grasso i Boldrini havien anunciat dimarts que es rebaixarien el sou base un 30%, però aquest gest no va ser considerat suficient per Grillo, que ha demanat als seus parlamentaris que es retallin el sou a la meitat. Ahir Grasso i Boldrini van acceptar reduir-se el salari i altres beneficis encara més, a la meitat, cosa que a la pràctica suposa uns 9.000 euros menys nets al mes d'un total de 18.000 euros mensuals nets, entre dietes i altres beneficis. De fet, el Moviment 5 Estrelles ha tingut uns resultats electorals espectaculars gràcies a la batalla contra els sous estratosfèrics dels polítics italians.

Grillo, tot i no tenir escó al Parlament, és qui mou els fils de 5 Estrelles, en part gràcies a un blog, i ahir va ser qui va entrevistar-se amb Napolitano, juntament amb dos parlamentaris. El còmic va demanar al cap d'estat que sigui 5 Estrelles qui formi govern. Aquest moviment ha estat la força més votada a la Cambra de Diputats, però no és la que té majoria d'escons perquè la llei beneficia la coalició -no el partit- més votada, la de Bersani.

Berlusconi va tornar a demanar un acord entre el seu partit, el Poble de la Llibertat (Pdl) i el PD de Bersani. "Hi ha tres forces empatades, de les quals una no està disposada a col·laborar", va observar. Propugna "un govern de coalició que intervingui amb mesures econòmiques compartides". Bersani va tornar a tancar la porta a aquesta fórmula.

stats