TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA
Internacional 13/08/2012

El president d'Egipte destitueix el totpoderós mariscal Tantaui

El nou president egipci, Mohammed Mursi, vol superar la pugna entre poder civil i militar que bloqueja la transició. Ahir va pactar canvis en la cúpula de l'exèrcit i li va prendre els poders extraordinaris.

Cristina Mas
2 min
UNA FOTO PER A LA HISTÒRIA 
 El president Mursi, amb  el mariscal Hussain Tantaui (esquerra) i el cap de l'estat major, Sami Annan, el 29  de juliol.

BARCELONAL'islamista Mohammed Mursi va cessar ahir el ministre de Defensa, el mariscal Hussain Tantaui, l'home fort de Mubàrak i el cap de la junta militar que va assumir el poder després de la caiguda del dictador a la revolució de Tahrir. També va fulminar el cap de l'estat major, Sami Anan.

En un gest imprevist, en plena ofensiva antiterrorista al Sinaí, Mursi va remodelar la cúpula de l'exèrcit i va revocar l'esmena constitucional que els militars havien imposat poc abans de les eleccions per limitar el poder del primer president electe i atribuir-se un important paper polític i legislatiu. L'home dels Germans Musulmans és el primer president de la història d'Egipte que tira enrere una llei decretada per la junta militar.

Però la remodelació de la cúpula de l'exèrcit revela un acord amb una part dels oficials. Tantaui i Anan van rebre la medalla de l'Ordre del Nil, la màxima condecoració del país, i van ser nomenats assessors de la presidència. Això els blinda d'haver d'assumir responsabilitats pel seu paper en l'antic règim i la convulsa transició que viu el país. Tantaui va ser substituït pel cap de la intel·ligència militar, Abdel-Fatah al-Sissi, un dels generals que havia defensat els tests de virginitat per a les manifestants detingudes a les protestes el març del 2011. El nou cap de l'estat major és el general Sidq Sobhi Sayed, que, com tota la resta de nomenaments, també era membre de la junta militar.

El poder torna a l'ombra

"Això estava planificat des que la junta militar es va adonar que havia de pactar amb els Germans Musulmans", apuntava ahir Sherif Azer, de l'Organització Egípcia per als Drets Humans. "Ara la junta militar pot sortir de la primera línia i tornar a actuar entre bastidors, cosa que és la seva millor opció".

Amb les decisions d'ahir, en absència d'un Parlament que va ser parcialment abolit pel Tribunal Constitucional, Mursi recupera de la junta militar tot el poder legislatiu. El blogaire egipci Issandr El Amrani alertava ahir que "té, sobre el paper, poders dictadorials: d'alguna manera s'havia de sortir del punt mort en què estava la transició, però tot dependrà de com els faci servir". Mursi s'ha atribuït el dret a nomenar una assembla constituent que redacti una nova Constitució per ser ratificada en referèndum.

stats