Transició
Internacional 03/07/2013

L'oposició, l'exèrcit i els líders religiosos anunciaran un full de ruta a Egipte

Es crearà una administració provisional i se celebraran eleccions presidencials i parlamentàries

Ara
2 min
Tancs de l'exèrcit egipci, als carrers del Caire, aquest dimecres / AFP

BarcelonaEl líder de l'oposició, Mohamed El Baradei, juntament amb els líders religiosos, els joves del moviment Tamarrud anunciaran un full de ruta per tractar la crisi d'Egipte. L'anunci preveu la creació d'una administració temporal i celebrar unes eleccions presidencials i parlamentàries.

L'exèrcit d'Egipte ha desplegat aquest dimecres tancs a diverses zones del Caire. Fonts militars asseguren que han tancat alguns accessos per "preservar la vida de les persones i evitar enfrontaments" entre els opositors i els seguidors del president del país, Mohamed Mursi.

Els tancs s'han desplegat a la plaça Tahrir i al palau presidencial d'Itihadiya, on es congreguen els opositors; i a la plaça de Rabea i Al Nahda, a prop de la Universitat del Caire, on es manifesten els islamistes.

Segons una font militar a l'agència EFE, l'objectiu dels militars és "complir amb el màxim grau de protecció dels manifestants en aquesta etapa crítica de la història d'Egipte".

Un dels assessors més propers a Mursi i alt càrrec dels Germans Musulmans, Esem Hadad, ha qualificat els successos de les darreres hores com "un cop d'estat".

S'acaba l'ultimàtum

A les cinc de la tarda ha expirat l'ultimàtum que l'exèrcit havia donat al president d'Egipte, Mohammed Mursi, per pactar una sortida política amb l'oposició, que des de fa quatre dies promou manifestacions massives exigint-ne la dimissió. Poc després, els militars s'han començat a desplegar pels carrers del Caire. L'exèrcit ha prohibit la sortida del país de la direcció dels Germans Musulmans i del president Mursi, que es nega a dimitir. Un assessor del president defineix la situació com un "cop d'estat". La cadena Al-hayad ha assegurat que Mursi estava en arrest domiciliari, una notícia que s'ha difós pels altaveus de la plaça Tahrir, on centenars de milers de persones es manifesten contra el president. Un portaveu de la presidència ho ha desmentit.

En un comunicat difós a través de Facebook, Mursi ha rebutjat abandonar el càrrec i ha reiterat la mateixa oferta que va formular fa dies i que no convenç l'oposició: un govern d'unitat nacional fins a la convocatòria d'eleccions legislatives. L'exèrcit ha anunciat que el comandament general s'ha reunit amb líders polítics, religiosos i de la joventut, i que emetrà un comunicat en acabar la trobada.

Militars egipcis han entrat aquest dimecres a la tarda a la seu de la televisió estatal, al Caire, pocs minuts abans que acabés el termini de 48 hores que l'exèrcit havia donat al president Mohammed Mursi perquè abandonés el poder. Fonts policials han confirmat l'entrada de l'exèrcit a les dependències, segons informa Reuters.

S'esperava que les forces armades emetessin un comunicat, però han anunciat que no tenen prevista cap declaració aquesta tarda. Els alts comandaments han mantingut reunions en les últimes hores amb representants del govern i dels manifestants, després que el president, l'islamista Mohammed Mursi, assegurés que continuarà al càrrec malgrat l'ultimàtum.

Fins ara 18 persones han mort en la violència de les protestes, que reuneixen partidaris i detractors de Mursi, en llocs diferents del Caire. El governador de la ciutat de Guiza ha anunciat que dimiteix, cosa que afebleix encara més l'autoritat de Mursi.

stats