CURSA CAP A LA CANCELLERIA
Internacional 02/01/2013

El principal rival de Merkel s'estavella contra els seus errors

Nicholas Kulish
3 min
El principal rival de Merkel s'estavella contra els seus errors

THE NEW YORK TIMES / BERLÍNPeer Steinbrück, el principal rival de la cancellera Angela Merkel en les eleccions d'aquest 2013, ja trontolla, des de la línia de sortida de la precampanya, per les seves ficades de pota. L'última va ser en una entrevista al diari Frankfurter Allgemeine Zeitung de diumenge en què el candidat a la cancelleria del partit socialdemòcrata (SPD) assegurava que "Angela Merkel és popular perquè el fet de ser dona li dóna un plus". El comentari, tan poc diplomàtic, és l'últim d'una sèrie d'errors que debiliten els esforços de Steinbrück per desbancar Merkel.

Fa tres mesos que el socialdemòcrata té pendent donar explicacions sobre els ingressos d'1,25 milions d'euros que ha rebut en els últims tres anys per una sèrie de conferències. Aquests ingressos, al costat de la demanda que feia en la mateixa entrevista perquè el càrrec de canceller alemany estigui més ben pagat, són desconcertants. El mateix diari li dedicava diumenge un editorial titulat "No ho pot fer", en què assegurava que cada cop més "hi ha un problema de candidat" i que Steinbrück està fent "la campanya perfecta" per a la seva oponent. Les eleccions alemanyes estan previstes per al setembre, si la coalició de govern aguanta fins aleshores.

Un objectiu difícil

Desbancar Angela Merkel ha estat, des del principi, una missió complicada. La cancellera és un dels polítics alemanys més ben valorats, amb un alt índex d'aprovació i reconeixement intern per com ha gestionat la crisi de l'euro. Diverses enquestes asseguren que la democristiana Merkel manté un avantatge considerable respecte als socialdemòcrates alemanys. El seu rival està obligat a sacsejar el panorama polític, però probablement no de la manera que ho fa Steinbrück.

El candidat de l'esquerra es va guanyar la seva popularitat entre els votants per la seva franquesa com a ministre de Finances entre el 2005 i el 2009, durant la legislatura en què Angela Merkel va encapçalar una "gran coalició" entre els dos grans partits del país. Això va fer, però, que en l'última campanya l'SPD -amb el tranquil vicecanceller Frank-Walter Steinmeier al capdavant- ho tingués molt complicat per atacar Merkel, i la cursa electoral es va considerar irònicament "més un duet que un duel". El resultat va ser una victòria aclaparadora per a la cancellera i la pitjor derrota per als socialdemòcrates des de la Segona Guerra Mundial, amb només un 23% dels vots.

Decidit a impedir que aquesta situació es torni a repetir, l'SPD va escollir al setembre el contundent Peer Steinbrück com a candidat perquè no ha tingut mai pèls a la llengua. El candidat ha acusat Merkel de vacil·lar davant la crisi de l'euro i de permetre que altres països de la UE patissin perquè ella enfortís la seva popularitat a casa.

#frauenbonus

Però quan Peer Steinbrück va assegurar en l'entrevista de diumenge que Merkel tenia l'avantatge de ser dona, l'etiqueta #frauenbonus o el " bonus de ser dona" es va convertir ràpidament en trending topic a Twitter. L'ús de la paraula bonus va ser particularment poc encertat, tenint en compte les crítiques que ja havia rebut pels beneficis de les seves conferències.

Steinbrück no és el primer polític que ha d'explicar ingressos d'aquesta mena, però la quantitat ha fet arquejar més d'una cella, especialment en un partit socialdemòcrata en què els seus membres encara s'anomenen "camarada" en els actes oficials. En una Alemanya, a més, on la classe mitjana es redueix, demanar un augment de sou per al canceller -que rep gairebé 300.000 euros anuals- no sembla una proposta electoral guanyadora, tot i que en la mateixa conversa el candidat va assegurar que molts presidents d'entitats bancàries guanyen més del doble que la cap del govern.

La resposta més directa va venir de l'antic canceller socialdemòcrata Gerhard Schröder, que va declarar al sensacionalista Bild am Sonntag que "qualsevol que pensi que aquest sou no és suficient, val més que es busqui una altra carrera".

stats