FRANÇA
Internacional 13/08/2016

La prohibició del burquini a Canes encén la polèmica

Ara
2 min
Les dones que vesteixin burquini no podran accedir a les platges de Canes.

BarcelonaLa polèmica ha esclatat de nou a França arran del burquini. En aquest cas, després que la ciutat de Canes decidís prohibir aquest tipus de banyador a les seves platges, apel·lant a la laïcitat del país i amb l’objectiu d’evitar possibles disturbis. El burquini és un vestit de bany que es posen algunes dones musulmanes i que cobreix tot el cos i deixa només la cara, les mans i els peus al descobert.

La prohibició, però, no fa referència pròpiament al burquini: “L’accés a les platges i al bany està prohibit a tota persona que vesteixi roba que no respecti els bons costums, la laïcitat i les regles d’higiene i de seguretat”. Així mateix, la norma apunta que dur roba “que manifesti de manera ostentosa una pertinència religiosa, en un moment que França és objectiu d’atacs terroristes, pot provocar problemes d’ordre públic”.

L’alcalde de Canes, el conservador David Lisnard, va anar una mica més enllà i va qualificar el burquini com “un símbol de l’extremisme islàmic”. Lisnard va confirmar a mitjans locals que altres símbols religiosos com el vel, la quipà jueva i la creu cristiana estan permesos. “Simplement prohibim un uniforme que és el símbol de l’extremisme islàmic. Vivim en un espai públic i s’han de seguir unes normes”, va sentenciar.

Crítiques a la prohibició

La decisió ha encès el debat al país, sobretot a les xarxes socials i a la premsa. Diversos mitjans han qüestionat la legalitat de la prohibició. El diari Le Monde argumentava que la llei sobre el vel integral, en vigor des de l’any 2011, prohibeix dur la cara tapada en espais públics. No obstant, el burquini deixa la cara al descobert i, per tant, “és totalment legal”, segons el rotatiu. També Libération va criticar la decisió i va acusar l’alcalde de Canes d’“enviar un missatge radical al seu electorat” en lloc d’estar donant resposta a un “problema real”.

Experts jurídics citats per mitjans locals també han criticat la decisió: “S’ha infringit la llibertat d’anar vestit com es vulgui”. En el mateix sentit, el Col·lectiu Contra la Islamofòbia a França podria convocar alguna protesta contra la prohibició, que consideren “il·legal, discriminatòria i inconstitucional”.

stats