IMMIGRACIÓ
Internacional 04/08/2015

Els propietaris de pisos anglesos hauran de fer fora els sensepapers

Cameron endureix la legislació coincidint amb un nou intent d’entrada massiva a Calais

Marc Toro
3 min
Un grup d’homes, ahir, esperant a la carretera que porta a la terminal de l’Eurotúnel a Calais per intentar enfilar-se a un camió i arribar a la Gran Bretanya.

BarcelonaDes que va esclatar la crisi immigratòria a Calais -fa poc més d’una setmana-, el primer ministre britànic, David Cameron, ha tingut un discurs inflexible amb els sensepapers. La setmana passada va qualificar de “plaga” els immigrants que intenten entrar al Regne Unit, i el seu govern ha aprovat en els últims dies tot un seguit de mesures per frenar l’allau de persones que intenten entrar a l’Eurotúnel que travessa el canal de la Mànega per arribar a territori britànic. Després d’enviar més efectius al costat francès de la frontera, juntament amb gossos rastrejadors, i reforçar les tanques de seguretat de Calais, Cameron va confirmar ahir que també imposarà mà dura de portes endins.

El ministre de Comunitats britànic, Greg Clark, va avançar que la pròxima llei d’immigració del país, que es tramitarà després de l’estiu, obligarà els propietaris dels pisos a expulsar els llogaters que estiguin en situació irregular. La norma -que només s’aplicarà a Anglaterra, ja que altres territoris britànics tenen la seva pròpia legislació- exigirà als propietaris que s’assegurin de no llogar cap immoble a persones que no tenen dret a residir al Regne Unit. En cas que després d’entrar a l’habitatge els inquilins perdin el permís de residència, els caduqui el visat o se’ls denegui la petició d’asil, els propietaris els hauran de fer fora, i en alguns casos no els caldrà ni tan sols una autorització judicial.

El director de l’Associació Nacional de Llogaters, Richard Lambert, ja va expressar ahir el seu malestar per les noves mesures, assegurant que “poden posar la gent en perill” si els immigrants oposen resistència, s’atrinxeren als habitatges o es defensen “amb totes les seves forces”. “Hem de pensar bé en les conseqüències abans d’introduir aquest tipus de sistemes”, va dir ahir en declaracions a la BBC. I és que la nova llei no donarà gaires opcions als propietaris. Aquells que no compleixin amb els requeriments de la norma s’enfrontaran a multes o penes de fins a cinc anys de presó.

Les sancions, va aclarir el ministre Clark, també s’imposaran als propietaris que explotin immigrants irregulars i els lloguin pisos en males condicions. “Estem decidits a combatre aquells que fan diners amb la immigració il·legal i exploten gent vulnerable”, va dir. El govern de Cameron també va anunciar ahir que sotmetrà a consulta la possibilitat de retirar l’ajuda econòmica a les famílies de sol·licitants d’asil als quals s’hagi denegat la petició -unes 10.000 a Anglaterra.

1.700 interceptats en una nit

Les mesures del Regne Unit contra els sensepapers arriben unes hores després d’un nou intent d’entrada massiva a l’Eurotúnel. El cap de setmana els immigrants que van provar de creuar el canal de la Mànega eren entre 300 i 400, i la nit de diumenge els serveis de seguretat de la zona van interceptar 1.000 persones als afores del recinte i unes 700 més que havien aconseguit entrar a les instal·lacions. El degoteig constant de persones que intenten saltar la tanca i amagar-se en els camions que circulen pel túnel cap a la Gran Bretanya no fa més que augmentar el malestar del Regne Unit i França, que denuncien trobar-se sols davant una crisi que és responsabilitat de tot Europa.

De fet, els ministres de l’Interior britànic i francès, Theresa May i Bernard Cazeneuve, van fer diumenge un comunicat conjunt en què exigien una solució europea a la crisi de Calais. Una petició a la qual ahir va respondre la Comissió Europea (CE), que va deixar clar que, de moment, cap dels dos països ha sol·licitat ajuda oficialment per fer front a la situació a Calais. “Podem donar assistència tècnica, a través de les agències de la UE i el fons d’emergència, cosa que ja hem fet per a un centre d’allotjament de dia”, va dir la portaveu comunitària Mina Andreeva en la roda de premsa diària de la institució.

Andreeva va subratllar, però, que és responsabilitat de tots els estats membres contribuir a l’alleugeriment de la pressió migratòria. Unes declaracions que recorden el fracàs de l’estratègia que la Comissió va presentar al maig per repartir 40.000 refugiats arribats a les costes d’Itàlia i Grècia entre els socis europeus. Brussel·les no va aconseguir l’acord perquè aquest sistema d’acollida fos obligatori, i tampoc va poder assignar la totalitat d’immigrants que s’havia proposat. En una reunió el 20 de juliol, els ministres de l’Interior de la UE van acordar acollir una mica més de 32.000 immigrants amb dret a protecció internacional, amb el compromís de revisar la xifra al desembre.

El Regne Unit, ara afectat de manera directa per la crisi a Calais, es va negar a participar llavors en el repartiment de refugiats. Una decisió que, tenint en compte l’actitud i mà dura del govern de Cameron amb la immigració, sembla inamovible.

stats