Internacional 18/09/2015

Per què ara Escòcia votaria 'sí' a la independència?

Un any després del referèndum d'independència, la promesa de més poder polític per a Escòcia no s'ha materialitzat i el suport a l'SNP s'enfila

Marc Vidal
3 min

BarcelonaEscòcia va fer història el 18 de setembre del 2014. Ara fa un any, els escocesos van votar en un inèdit referèndum, acordat entre els governs de Londres i Edimburg, en contra de la independència del Regne Unit. El resultat va ser 55% per al 'no' i 45% per al 'sí'.

Des d'aleshores el suport a la independència s'ha enfilat i la promesa, feta els últims dies de la campanya, de donar més poder a Escòcia si votava per quedar-se dins del Regne Unit avança amb moltes dificultats.

L'independentisme s'ha enfilat

Si el referèndum d'Escòcia se celebrés ara, el 'sí' s'imposaria amb el 53% de vots davant del 47% de 'no'. Així ho diu l'últim sondeig sobre la qüestió que acaba de publicar TNS.

Des del dia després del referèndum, el suport a l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP) no ha parat de créixer.

Decepció total entre els independentistes escocesos. REUTERS

El nombre de militants es va multiplicar en pocs mesos i a les eleccions generals al Regne Unit, el maig passat, aquest partit va aconseguir un resultat mai vist: 56 dels 59 escons que Escòcia té al Parlament de Westminster.

Els nous poders per a Escòcia no arriben

La concreció de la promesa de més poders per a Escòcia que van fer els grans partits unionistes pocs dies abans del referèndum avança molt lentament.

Eufòria unionista ara fa un any en saber-se el triomf del no. REUTERS

La comissió que estudia aquest augment de l'autogovern escocès presentarà les seves conclusions finals aviat, però experts, com el politòleg Michael Keating, preveuen una llarga i difícil negociació.

Entre els poders que es preveuen transferir hi ha els poders fiscals, de manera que Escòcia es convertiria en un dels territoris de la UE dins d'un estat amb més autonomia.

L'amenaça d'una sortida de la UE

El primer ministre britànic, David Cameron, ha promès un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE per abans de finals del 2016.

El resultat del referèndum pot ser clau per a les aspiracions independentistes escoceses.

"Si Escòcia vota 'sí' a la UE i la resta de britànics voten per marxar, el poble escocès haurà deixat clar el que vol, una Escòcia independent dins de la UE", explica Stephen Noon, un dels responsables de la campanya de 'sí' a Escòcia.

Salmond en el moment de reconèixer la derrota. REUTERS

Ara per ara, la nova líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, no ha concretat l'opció d'un nou vot. Qui sí que ho ha fet és l'ex primer ministre escocès, Alex Salmond, que fa uns dies va considerar que el nou referèndum és "inevitable".

La majoria absoluta de Cameron

La majoria absoluta obtinguda per David Cameron a les eleccions britàniques del maig passat va portar el primer ministre a impulsar la idea de donar més poder als diputats anglesos del Parlament de Westminster quan es voten temes exclusivament anglesos.

Aquesta mesura, que rebaixaria 'de facto' el poder dels diputats escocesos al Parlament de Londres, encén els ànims a Edimburg i alimenta les ànsies independentistes a Escòcia.

"La majoria absoluta dels conservadors a Westminster, i la manera com Cameron la va aconseguir, a través de la por i la divisió entre anglesos i escocesos, augura problemes per als unionistes a Edimburg", explica el periodista Niall O'Gallagher.

stats