LA GUERRA A SÍRIA
Internacional 24/08/2012

El règim d'Al-Assad llança l'estratègia de la por a Damasc

Damien Cave / Hwaida Saad
2 min
El règim d'Al-Assad llança l'estratègia de la por a Damasc

BEIRUTEls efectius del règim sirià, amb l'ajuda de tancs, van bombardejar ahir un suburbi de Damasc, segons va assegurar l'oposició, i van matar així almenys 15 persones en només un dia després que les forces que s'oposen al president Baixar al-Assad informessin d'una nova i dura campanya militar als barris del voltant de la capital on l'Exèrcit Sirià Lliure s'ha fet més fort i on el govern és massa dèbil per mantenir-hi el control absolut.

Altres informacions apuntaven que els homes lleials a Al-Assad estaven entrant casa per casa al barri de Daraya després que les forces rebels, aparentment, s'haguessin retirat de la zona. Els Comitès de Coordinació Local, una xarxa de l'oposició a Síria, van dir que 15 persones havien mort pels bombardejos, inclosa una mare i dos nens, tot i no haver pogut verificar les dades. Poques hores més tard, el grup va assenyalar que almenys 73 persones ja havien mort, la majoria als suburbis de Damasc. A última hora de la tarda el comptador ja assenyalava més d'un centenar de víctimes.

Tot i que el front es focalitza a la capital, Amnistia Internacional recordava ahir en un nou informe que els civils d'Alep, la ciutat més gran del país i motor econòmic del règim, estaven patint el pitjor de la guerra civil a Síria. "Els civils estan aguantant uns nivells de violència horribles i sostinguts en la batalla entre les forces del govern sirià i l'oposició pel control d'Alep", va dir ahir Amnistia en un informe d'11 planes que s'ha basat en una visita de deu dies a la ciutat per part dels seus investigadors el mes passat.

"L'ús d'armes imprecises, com les bombes no teledirigides, d'obusos i morters per les forces del govern, han incrementat dramàticament el perill per als civils", va dir ahir Donatella Rovera, assessora general de Resposta a la Crisi de l'organització. "Mentre la crisi continua, també creix la preocupació sobre l'ús cada vegada més freqüent d'abusos, incloses execucions sumàries i tortures dels captius per part de membres d'una oposició cada vegada més disseminada que opera a la ciutat", afegeix l'informe.

La nova estratègia del govern

En les últimes setmanes, el govern ha canviat la seva estratègia d'atac al front rebel, tal com descriu l'oposició. Anomenen la nova tàctica "ataca i corre" i és la tònica dominant en els suburbis de Damasc. Els analistes consideren que aquesta estratègia -en què el règim bombardeja però no es preocupa pel control de la zona- dóna arguments a la teoria que Al-Assad té dificultats per controlar la insurgència. Un model que els experts descriuen com l'oposat al de "guanyar els cors i l'inconscient" i que es basa en el que en àrab es coneix com "governar es basa en la intimidació".

"El terror es tradueix en petites incursions", explicava Paul Salem, director del Carnegie Center per al Pròxim Orient a Beirut. "En l'inici del conflicte la lògica era bombardejar i bombardejar, cada vegada amb més duresa, per castigar i espantar. Però no els ha servit". Tot i que aquest mecanisme va funcionar al règim per aturar la revolta a Hama durant els anys 80, assenyala Salem, els esforços actuals per intimidar el país i tornar-lo a una aparent calma demostren cada vegada més senyals de fracàs.

stats