LA GUERRA A SÍRIA
Internacional 29/07/2012

El règim sirià inicia l'ofensiva a Alep

Kareem Fahim
3 min
DEFENSA I ATAC Un grup de rebels defensen una cantonada d'Alep, una estratègia comuna entre l'oposició per protegir els civils que s'escapen.

THE NEW YORK TIMESAmb tancs i artilleria, l'exèrcit sirià va atacar ahir les fortaleses de l'oposició a Alep, la capital econòmica del país, intensificant la seva ofensiva en una ciutat que durant dies s'ha estat preparant per a un assalt, segons alguns ciutadans i activistes.

No quedava clar si l'atac -que segons els testimonis estava centrat en el barri de Saladí, al sud-oest- era una incursió limitada de tropes governamentals o l'inici d'una campanya més àmplia.

Activistes i ciutadans van dir que els combatents de l'oposició havien repel·lit l'assalt almenys parcialment i havien destruït diversos tancs. El règim d'Al-Assad va bombardejar la ciutat durant almenys catorze hores seguides.

Els xocs van arribar després de dies d'alertes de la comunitat internacional sobre el nombre de víctimes que podria haver-hi a Alep, la ciutat més gran del país, mentre les forces del president, Baixar al-Assad, s'acumulaven i es feien fortes als afores de la ciutat.

D'altra banda, a l'exterior de Síria ahir van seguir els moviments diplomàtics sobre com aturar el conflicte.

Serguei Lavrov, el ministre d'Exteriors rus, va fer-se ressò de les preocupacions per la violència a Alep i va demanar al govern d'Al-Assad que fes "el primer moviment" per aturar l'acció militar. Però també va acusar els països occidentals i alguns veïns de Síria de no posar prou pressió a l'oposició armada.

Lavrov va dir que aquests països "fomenten, donen suport i dirigeixen la lluita armada contra el règim". Tot i que no va anomenar cap país, Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar han estat ajudant els rebels sirians a obtenir armes, i funcionaris dels Estats Units afirmen que membres dels seus serveis d'intel·ligència operen al sud de Turquia per ajudar a decidir quins grups han de rebre l'armament. Funcionaris dels EUA també han dit que Washington els facilitaria entrenament en comunicacions i equipament per poder-se organitzar en aquest sentit.

Parlant des de Sotxi, a Rússia, Lavrov va dir: "És poc realista esperar que el govern admeti que estava equivocat i que permeti que se'l derroqui. I no perquè nosaltres ens aferrem al règim, sinó perquè aquest esquema no funciona".

Rússia, un dels aliats internacionals més importants de Síria, va dir aquest mes que aturaria qualsevol enviament d'armes al govern d'Al-Assad.

No obstant, dissabte el ministeri d'Exteriors rus va dir que no cooperaria amb la Unió Europea en els seus esforços per bloquejar aquests enviaments registrant els vaixells sospitosos de portar armes a Damasc. Un portaveu del ministeri va dir que Rússia considera que el pla per inspeccionar les naus viola la sobirania d'altres països.

Assalt a l'alba

A Alep, un resident del barri Saladí que no va voler donar el seu nom per por de patir represàlies del règim va dir que l'assalt del govern va començar a l'alba, mentre els helicòpters i un avió de combat sobrevolaven la zona. El bombardeig va començar poc després i va durar hores, i va ser molt més intens i pròxim al centre de la ciutat que els últims dies.

"Hi ha va haver unes explosions impressionants", va dir per telèfon. "Tres o quatre bombes a la vegada. Els que no van marxar s'amaguen als pisos més baixos. Els altres han marxat a escoles i mesquites".

Els rebels han entrat a Saladí i altres barris d'Alep que s'havien mantingut tranquils durant la major part de la revolta que va començar l'any passat.

L'Observatori Sirià pels Drets Humans, amb base al Regne Unit, va dir que almenys dos combatents rebels i deu soldats governamentals van morir a Saladí i els barris veïns.

Periodistes que són a la ciutat van informar de xocs i van dir que havien vist rebels ferits. Un vídeo penjat a la xarxa per activistes mostrava escenes de xocs urbans confusos en què milicians disparaven des de cantonades mentre famílies corrien carrers avall. Un altre vídeo mostrava escenes després dels xocs amb cossos als carrers i tancs fumejant. El narrador diu que són "els gossos d'Al-Assad". Un d'ells sosté una arma.

stats