RELLEU POLÍTIC
Internacional 03/07/2012

Els reptes i les incògnites del nou PRI per a Mèxic

Dotze anys han estat suficients perquè el priisme tornés a Mèxic, amb Enrique Peña Nieto de façana. El nou president ha promès reduir la criminalitat a la meitat. El mecanisme, tota una incògnita.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
VICTÒRIA AUTOPROCLAMADA
 Tot i que només hi havia un 13% dels vots escrutats, Enrique Peña Nieto ja va pujar a l'estrada per autoproclamar-se guanyador de les presidencials. El candidat del PRD, Andrés Manuel López Obrador, va tornar a posar en dubte els resultats.

BARCELONA."Tornen!", així titulava ahir el diari de Ciutat de Mèxic La Reforma . El Partit Revolucionari Institucional (PRI) només ha trigat 12 anys a recuperar la seva hegemonia i instal·lar-se a de nou a Los Pinos, la residència presidencial, i prendre el relleu al Partit d'Acció Nacional (PAN). Sense sorpreses, tal com pronosticaven les enquestes, el galant i pragmàtic Enrique Peña Nieto va imposar-se en els comicis de diumenge amb el 38% dels vots. "Els mexicans ens han donat una segona oportunitat. Els farem honor ", va dir el priista només quatre hores després que es tanquessin les urnes, autoproclamant-se guanyador amb el 13% de l'escrutini.

I és que el fantasma del frau electoral va tornar a planar ahir sobre el vencedor. El candidat d'esquerres, Andrés Manuel López Obrador, es va negar a acceptar els resultats fins que no s'hagués acabat el recompte de vots (amb un 95% escrutat s'havia quedat en un 31,75%).

En el seu primer missatge com a president, Peña Nieto va recalcar que la tornada del PRI no és cap retorn al passat, sinó un pas endavant, una alternança a una nova generació que ha pres les regnes en un PRI democràtic.

La violència

Peña Nieto s'ha compromès a reduir un 50% la taxa d'homicidis

La guerra contra el narcotràfic declarada fa sis anys pel panista Felipe Calderón, el president sortint, és un dels problemes principals de Mèxic. Peña Nieto hereta el conflicte amb una recepta vague: "Reduir almenys un 50% la taxa d'homicis i de segrestos" i crear una "estratègia nacional per reduir la violència". No especifica si retirarà l'exèrcit dels carrers. Washington ja ha avançat que tem que el PRI torni a pactar amb els càrtels, però ha estès la mà a continuar col·laborant. Barack Obama va felicitar ahir Peña Nieto pel seu triomf en un procés electoral "lliure, just i transparent".

L'economiaTriplicar el creixement en sis anys, una altra promesa populista

L'altra prioritat del PAN durant aquest 12 anys ha estat fer remuntar l'economia. Peña Nieto s'ha compromès a triplicar el creixement econòmic durant la seva legislatura, així com a generar més d'un milió de llocs de treball. També ha promès fer desaparèixer la pobresa alimentària. Tot i això, pensa a privatitzar la petroliera mexicana Pemex, que aporta milers de milions a les arques estatals.

La corrupcióLa vella guàrdia priista continua controlant bona part del partit

" Detrás del copetón, está el pinche pelón ", cridaven els estudiants universitaris en la marxa d'ahir a Ciutat de Mèxic contra el frau electoral. El copetón és Peña Nieto ( copé és un tupè per als mexicans) i el pinche pelón fa referència a Carlos Salinas de Gortari, un dels grans de la vella guàrdia del PRI que va obtenir la presidència el 1988 amb un frau generalitzat i va enfonsar el país amb el que anomenaven "neoliberalisme social". "El partit ha entregat el poder als joves, però els perfils i l'herència política són similars", deia l'investigador de la FLACSO Nicolás Loza Otero a l'ARA.

El contrapoderEl PRI haurà de pactar per aprovar qualsevol llei al Congrés

Tot i la victòria, els resultats de diumenge disten bastant dels aconseguits pel PRI durant el segle XX. El partit tindrà les coses fàcils a Los Pinos, però no pas al Congrés. En les legislatives els mexicans van escollir un arc dividit gairebé a parts iguals entre el PRI, el PAN i l'esquerra del Partit de la Revolució Democràtica. Els priistes hauran de pactar per aprovar qualsevol llei i els serà gairebé impossible modificar la Constitució.

Però els comicis van evidenciar que el gran derrotat és el partit sortint. La candidata del PAN, Josefina Vázquez Mota, va acatar els resultats a la primera (25,4% dels vots) i el president de partit va parlar d'una "derrota majúscula". "Ara veurem una gran batalla pel poder en el si d'un partit totalment fragmentat", pronosticava Loza Otero.

stats