CURSA ELECTORAL ALS EUA
Internacional 19/09/2012

Un vídeo revela com Romney menysté els votants d'Obama

Un vídeo gravat amb càmera oculta revela unes declaracions polèmiques del candidat republicà Mitt Romney en què opina que els votants demòcrates "depenen de l'estat" i que als palestins "no els interessa" la pau.

Núria Ferragutcasas
3 min
EN ENTREDIT El candidat republicà a la Casa Blanca, Mitt Romney, adreçant-se dilluns a la Cambra de Comerç Hispana a Los Angeles.

WASHINGTONMitt Romney no guanya per a maldecaps. Un vídeo publicat per la revista progressista Mother Jones revela opinions polèmiques del candidat republicà sobre la campanya presidencial; els votants del president demòcrata, Barack Obama, i política exterior. A menys de dos mesos dels comicis i amb un desavantatge de tres punts en els sondejos, aquestes declaracions podrien complicar encara més la seva cursa cap a la Casa Blanca.

En una recepció privada amb donants rics celebrada a Florida el maig passat, Romney va descriure el 47% dels nord-americans com "persones que no paguen impostos sobre la renda" i que són "dependents de l'estat". Aquests votants, va explicar, donaran suport a Obama "passi el que passi" perquè creuen que són "víctimes" i "es consideren amb el dret de rebre atenció mèdica, alimentació, habitatge... qualsevol cosa". La gravació, amb càmera oculta, mostra la trobada del conservador amb simpatitzants que van pagar 38.000 euros per cobert i li van fer diverses preguntes sobre les seves posicions ideològiques i la seva estratègia electoral.

En aquest tipus d'actes, els candidats fan servir un to molt més distès i obert del que fan servir en mítings i intervencions públiques. De fet, durant les primàries del 2008 el llavors candidat demòcrata Barack Obama va patir el mateix error quan va afirmar que els votants rurals "s'aferren a les armes i la religió" per compensar les seves frustracions.

D'altra banda, Romney va afegir que no era cosa seva preocupar-se d'"aquesta gent", ja que mai els podria convèncer que "han d'assumir les seves responsabilitats i ocupar-se de les seves vides". Segons el republicà, la seva proposta de reducció d'impostos no atraurà aquest electorat, perquè no en paguen.

Romney segurament obté la xifra del 47% del Tax Policy Center, una institució que fa anàlisis independents sobre les diferents polítiques i sistemes impositius. En el seu informe del 2011, els experts d'aquest centre van trobar que el 46,4% de les llars nord-americanes no paguen l'impost sobre la renda, tot i que un 72% sí que cotitzen a la Seguretat Social i als programes de salut per a la gent gran.

Defensa de les crítiques

Mitt Romney va defensar els seus comentaris en una roda de premsa improvisada dilluns a les deu de la nit, hores després que la revista Mother Jones difongués el vídeo. Tot i així, també va admetre que les paraules que havia utilitzat no eren les adequades.

Romney va dir que les seves afirmacions mostren un contrast entre les idees del president Barack Obama, "que centren la societat en el govern", i la seva preferència per una "societat de lliure mercat". A més, va assegurar que vol ajudar tots "els nord-americans a tenir un futur brillant i pròsper".

L'intent de Romney per mitigar les crítiques per les seves opinions no van servir de res. L'equip de campanya d'Obama i diversos mitjans de comunicació van carregar contra el republicà. El columnista moderat del New York Times David Brooks va censurar en el seu article les declaracions de Romney perquè considera que "separa la nació entre responsables i gorrers" i demostren "que no sap en quin país viu". "Qui són aquests vividors? ¿És un veterà de la Guerra de l'Iraq? ¿És un estudiant que obté un préstec per anar a la universitat? És un jubilat?", es preguntava el periodista, que concloïa que el país no confiarà en un Partit Republicà escorat a la dreta per reformar l'estat de benestar.

Diversos analistes i estrategues republicans també es van mostrar ahir preocupats per les revelacions del vídeo, ja que un cop més, i després de la criticada reacció de Mitt Romney a la crisi diplomàtica de les ambaixades de la setmana passada, el focus de la campanya s'allunya de l'economia, que en principi beneficia el republicà. Mark McKinnon, assessor de la campanya de l'expresident George W. Bush, va assegurar al diari The Hill de Washington que el vídeo mostra "una visió molt cínica" de Romney i inquieta els votants independents, que són imprescindibles per a una victòria republicana.

Quan Romney encara no havia digerit la seves polèmiques opinions sobre els votants d'Obama, la revista Mother Jones va fer públic un segon vídeo que mostra la postura del líder republicà sobre el conflicte al Pròxim Orient. Romney hi assegura que els palestins "no volen la pau" i que "estan compromesos amb la destrucció de l'Estat d'Israel". A més, també va explicar als assistents al sopar de donants que no creu que sigui possible aconseguir la pau entre palestins i israelians.

La pau al Pròxim Orient

"La meva impressió és que els palestins no volen la pau per motius polítics i que estan compromesos amb la destrucció i l'eliminació de l'Estat d'Israel", va dir el candidat. Segons ell, el que s'hauria de fer és "gestionar el que passa de la millor manera que es pugui". I afegia: "Cal esperar cert grau d'estabilitat, però reconèixer que seguirà sent un problema sense resoldre". Romney també va manifestar el seu escepticisme sobre l'anomenada solució dels dos estats, Israel i Palestina, i va alertar d'una Cisjordània independent, ja que l'Iran podria introduir míssils a la zona per atacar Israel.

stats