FRANÇA
Internacional 27/05/2015

La seguretat personal d’Hollande, en qüestió

Tres agents de l’Elisi denuncien errors i poca preparació

Enric Revuelta
3 min
Agents de seguretat, en segon pla, vigilant un desplaçament d’Hollande a Berlín la setmana passada.

ParísFrançois Hollande és el president més amenaçat de la V República. I tres policies que treballen a l’Elisi -que no han volgut revelar la seva identitat- denuncien la falta de preparació d’alguns agents que vetllen per la seva seguretat i alerten de negligències a l’hora de planificar la protecció. En unes declaracions publicades ahir al diari Le Monde, aquests policies alerten d’alguns dels “errors” que s’han comès des de l’arribada de François Hollande a l’Elisi el 2012 i que, segons ells, haurien pogut resultar fatals per al cap d’estat francès.

“La seguretat del president no està garantida”, diu un dels membres del Grup de Seguretat del President de la República (GSPR). L’últim fet que hauria acabat amb la paciència d’aquests agents hauria passat a l’abril, després del tret d’un policia a qui se li va disparar la pistola mentre la intentava recuperar quan li va caure a terra. La bala va anar a parar a un dels lavabos de l’Elisi. Hollande no era a l’edifici en aquell moment i ningú va resultar ferit, però el descuit podria haver tingut conseqüències greus. A més, les mateixes fonts denuncien que “l’accident va ser minimitzat i camuflat” i diuen que alts càrrecs de la Gendarmeria i el mateix Hollande no n’haurien sigut informats.

El serial de descuits, però, no s’acaba aquí. Membres de la policia ja s’havien mostrat sorpresos abans per la contractació d’alguns agents poc preparats per les missions que havien d’assumir. Denuncien que se n’havia arribat a contractar un que tenia problemes amb l’alcohol i un altre que patia problemes psicològics i que no podia gestionar la pressió del lloc de feina. Els mateixos policies alerten que han detectat la pèrdua de les bones condicions físiques d’alguns membres del cos i la falta de punteria. Diuen que alguns es mostren contraris a entrenar-se “perquè no volen que es demostri que no saben apuntar”.

Les acusacions també apunten directament a la directora de GSPR, Sophie Hatt, que es defensa assegurant que “la seguretat del president sempre ha sigut garantida de manera satisfactòria” i que tots els funcionaris “han aprovat els tests de reclutament i etapes de la formació a la unitat que els correspon”. Les crítiques també fan referència a la seguretat quan Hollande es desplaça, ja sigui en viatges oficials o, per exemple, quan va visitar la seu de Charlie Hebdo només una hora després dels atacs. “El president s’hauria pogut trobar amb una situació a la iraquiana, amb un primer atemptat fet per atreure els càrrecs dirigents abans d’explotar una segona bomba, reflexiona un d’ells.

“Hollande fa el que vol”

Les mateixes fonts que carreguen contra els seus companys també acusen el mateix Hollande de prioritzar la seva llibertat personal i de tirar pel dret sense informar els serveis secrets d’on va. “Hollande fa el que vol”, diu un d’ells. Recorden la foto d’un paparazzi que va fer sortir a la llum la seva relació amb l’actriu francesa Julie Gayet. “En comptes d’una càmera de fer fotos, hauria pogut ser un fusell”, diuen.

La Constitució francesa, contràriament a la dels EUA, no estableix quines obligacions ha de complir el president per a la seva pròpia seguretat i pot decidir per ell mateix com ho vol fer. En canvi, la carta magna nord-americana limita els moviments del president, que és considerat com un bé nacional i l’obliga a seguir un conjunt de normes que els serveis secrets li imposen.

Sarkozy rebateja el seu partit: Els Republicans

L’expresident francès i actual líder -de nou- del partit UMP, Nicolas Sarkozy, ja té via lliure de la justícia del seu país per rebatejar la seva formació com Els Republicans. El nom havia creat polèmica entre la resta de formacions polítiques, que consideraven que era “excloent”. Per a ells, el terme republicà és patrimoni de tots els francesos, més enllà de la seva filiació, i per això van recórrer a la justícia, que finalment ha dictaminat a favor de Sarkozy. En un sondeig publicat ahir, l’expresident avança posicions en els índexs de popularitat i ja és la segona autoritat política preferida pels francesos, per darrere de l’actual ministre d’Exteriors, Alain Juppé. Segons aquest estudi, tres de cada quatre francesos consideren que François Hollande és un mal president.

stats