Internacional 14/06/2015

El president del Sudan, retingut a Sud-àfrica mentre un jutjat valora si l'entrega a l'Haia

El Tribunal Superior de Pretòria decidirà aquest mateix diumenge si deté Al-Baixir, que ha viatjat a Sud-àfrica per participar en la cimera de la Unió Africana

Efe
2 min
El president del Sudan, Omar Hassan al-Bashir, dóna la benvinguda a representants de la Unió Africana i el president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang / REUTERS

JohannesburgEl Tribunal Superior sud-africà ha ordenat aquest diumenge a les autoritats del país que evitin la sortida del president sudanès, Omar al-Baixir, fins que la Justícia decideixi si ha de ser arrestat i entregat al Tribunal Penal Internacional (TPI) de l'Haia, que ho ha sol·licitat pels càrrecs pendents que manté per suposats crims de guerra en el conflicte de Darfur.

El mandatari va arribar ahir a Johannesburg per participar en una cimera de la Unió Africana (UA), tot i l'ordre de detenció emesa pel TPI i que Sud-àfrica és un país signant del seu tractat.

El Tribunal Superior de Pretòria ha emès aquesta ordre provisional en un procés iniciat pel Centre per a la Litigació d'Àfrica Meridional (SALC), que aquest matí ha presentat una acció legal urgent per obligar a detenir Al-Baixir.

La cort ha ajornat fins aquest dilluns la seva deliberació per decidir si les autoritats sud-africanes han de detenir Al-Baixir i posar-lo a disposició del TPI.

En presentar la demanda, l'advocada del SALC, Isabel Goodman, ha argumentat que Sud-àfrica té l'obligació legal de detenir el líder sudanès, ja que és signant del tractat del TPI.

Per la seva banda, la representant del govern, Isabel Ellis, ha replicat que la decisió correspon a l'executiu sud-africà, i ha demanat un recés de tres hores, acceptat pel jutge, Hans Fabricius, per explicar legalment aquesta postura.

Segons la premsa oficial sudanesa i la televisió pública sud-africana, Al-Baixir va aterrar aquest dissabte a la nit a l'aeroport militar de Waterkloof (Pretòria), encara que no ha aparegut en públic de moment.

Mentre s'espera la decisió del Tribunal Superior a Pretòria, a Johannesburg els caps d'estat i de govern de la UA –entre els quals hi podria haver Al-Baixir– es reuneixen a porta tancada aquest diumenge per l'assemblea de la cimera, que acabarà aquest dilluns.

L'oposició sud-africana i diversos grups de defensa dels drets humans, com Amnistia Internacional (AI), han exigit al govern del país que compleixi els seus compromisos internacionals i detingui a Al-Baixir.

Fins ara les autoritats sud-africanes no s'han pronunciat.

La UA ha mostrat en repetides ocasions la seva hostilitat cap al TPI, el qual alguns països de l'organisme panafricà acusen de perseguir injustament mandataris d'aquest continent.

No obstant això, una sentència del 2008 del Tribunal Constitucional sud-africà estableix que les autoritats estan obligades a investigar i jutjar qualsevol persona que cometi un crim contra la humanitat definit com a tal pel TPI.

El TPI, que aquest mateix diumenge ha instat l'executiu sud-africà a detenir d'Al-Baixir, va emetre una ordre d'arrest contra el president sudanès l'any 2009, amb acusacions de responsabilitat per genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat a la regió de Darfur, al l'oest del Sudan, des del 2003.

Al-Baixir no havia visitat Sud-àfrica des de l'emissió de les ordres de detenció internacional en contra seva, tot i que sí que ha viatjat a altres països signants de l'Estatut de Roma, com Kènia, Malawi o Nigèria.

El president sudanès es nega a reconèixer el Tribunal de l'Haia, al qual considera una eina colonial dirigida contra el seu país i els africans.

stats