Internacional 29/10/2012

La tempesta perfecta

Marc Candela
2 min

METEORÒLEGEl cicló tropical Sandy continua el seu recorregut paral·lel a la costa est dels Estats Units. Aquesta tarda, però, canviarà el rumb i es dirigirà cap al continent i demà a primera hora -aproximadament a les sis del matí, hora catalana- l'ull de l'huracà tocarà terra a l'estat de Nova Jersey.

Ho farà amb vents sostinguts de 125 km/h i cops màxims de fins a 150. El fort vent i la baixa pressió de l'huracà faran augmentar el nivell del mar fins a 2 metres i aixecarà onades de més de 8 o 9. Les pluges podran deixar entre 200 i 250 litres per metre quadrat al sud de Nova Jersey i als estats de Delaware i Maryland.

I per si amb aquestes previsions no n'hi hagués prou, hi ha una sèrie de factors que fan que el Sandy es pugui considerar un huracà extraordinari. Per una banda, l'abast del cicló, que deixarà pluges intenses i vents de més de 100 km/h en un radi de fins a 250 o 300 km del seu nucli -el triple del que seria habitual- i que, per tant, afectarà de ple algunes de les ciutats més poblades de la costa est: Nova York, Filadèlfia, Baltimore i Washington.

També cal tenir en compte que el Sandy s'ha format a les acaballes de la temporada d'huracans a l'Atlàntic, ja avançada la tardor. Precisament, l'arribada d'aquest cicló coincidirà amb una entrada d'aire continental molt fred que farà que en alguns estats interiors com ara Pennsilvània, Virgínia Occidental i Ohio les precipitacions caiguin en forma sòlida a cotes relativament baixes i que es pugui acumular pràcticament un metre de neu nova en un parell o tres de dies. La coincidència del Sandy amb aquest front fred també allargarà extraordinàriament la vida i la potència de l'huracà terra endins.

stats