ELECCIONS PRESIDENCIALS A VENEÇUELA
Internacional 30/09/2012

La tercera reelecció d'Hugo Chávez, en dubte

Per primer cop en l'era del president veneçolà Hugo Chávez, els resultats de les eleccions de la setmana vinent no són evidents. L'opositor Henrique Capriles és el rival més sòlid dels últims anys.

Carola Solé
2 min
La tercera reelecció  d'Hugo Chávez, en dubte

CARACASA la Veneçuela polaritzada, els Villegas són sens dubte un exemple clar de com la divisió política s'ha traslladat a milers de famílies des que Hugo Chávez va assumir el poder el 1999. Fills d'un difunt lluitador d'esquerres, Ernesto, Mario i Vladimir són tres prestigiosos periodistes que defensen, cadascú, la seva trinxera política.

Ernesto és un dels presentadors estrella del canal proselitista de l'estat, Mario és un convençut defensor de l'oposició i Vladimir, exviceministre d'Exteriors de Chávez, forma part dels dissidents decebuts que aposten ara pel candidat opositor, Henrique Capriles. A una setmana per a les presidencials, aquestes tres Veneçueles s'enfrontaran a les urnes, sumant-hi un important grup d'indecisos que, segons els experts, poden definir la votació.

Per primera vegada en l'era Chávez, els resultats dels comicis no són evidents. Si bé el líder socialista havia guanyat còmodament el 1998 (56,2%), el 2000 (59,7%) i el 2006 (62,8%), les enquestes mostren en aquest plebiscit un panorama dispar. Preveuen des d'un avantatge del mandatari de deu punts, com vaticina Datanálisis donant un 47,3% per a Chávez i un 37,2% per a Capriles amb un 15% d'indecisos, fins a un lleuger avantatge de Capriles segons Consultores 21, que li atorga una preferència de vot del 48,9% davant d'un 45,7% per al mandatari.

La tercera reelecció, en dubte

Quasi cap enquestadora de prestigi es mulla perquè, després de 14 anys, s'espera un resultat molt estret que podria, fins i tot, no garantir la tercera reelecció del líder del "socialisme del segle XXI". Capriles, un advocat de 40 anys i exgovernador del segon estat més gran del país, és possiblement el rival més sòlid en anys. Escollit en unes inèdites primàries, Capriles ha recorregut en tres mesos més de 250 pobles, amb una gran rebuda del seu missatge de progrés amb accent social. "Això que veiem al carrer és l'anunci del tancament de 14 anys per obrir una etapa de futur que acabi amb la divisió", deia aquesta setmana. I és que tot i els esforços fets pel carismàtic president, que promet profunditzar el seu projecte socialista i antiimperialista, el càncer li ha passat factura en campanya.

Autodeclarat "lliure" d'una malaltia que és un secret d'estat i que no se sap com influirà més enllà del 7 d'octubre, Chávez ha estat la majoria del temps a Caracas, però ha recorregut ciutats claus on ha fet discursos breus i encesos. Tot i estar menys enèrgic, els multimilionaris plans assistencials que ha llançat ajudat per la bonança petroliera, una popularitat per sobre del 50% i el discurs que Capriles eliminarà els seus programes socials, convencen molts veneçolans. "El que està en joc és la vida de la pàtria", adverteix el president.

stats