Internacional 26/05/2016

Vaga (també) a les centrals nuclears franceses

La producció energètica del país cau 5 gigawatts

Alícia Sans
2 min
La manifestació d'aquest dijous contra la reforma laboral.

ParísEntre 153.000 i 300.000 persones s'han manifestat aquest dijous a França per clamar de nou la retirada del projecte de llei dit El Khomri, que porta el cognom de la ministra de treball francesa que l’ha impulsat.

A París, el sindicat Força Obrera ha xifrat la mobilització en 100.000 persones, un número força allunyat del que va donar la policia (uns 19.000 manifestants). En la vuitena jornada de mobilització contra aquesta reforma laboral, les forces de l’ordre han procedit –com comença a ser habitual– a diverses detencions, fins a setze a París i 77 en tot França.

Una excepció que s'ha convertit en regla sobretot, en la majoria dels casos, pels encaputxats presents en cada protesta en continu enfrontament amb la policia francesa. La setmana passada, durant una altra manifestació –prohibida per la prefectura– en contra de la violència policial, cinc encaputxats es van encarar a un vehicle de policia, amb dos agents a l’interior, incendiant-lo amb un còctel molotov.

Del costat dels sindicats, el secretari general de la CGT, Philippe Martinez, i el seu homòleg de Força Obrera, Jean-Claude Mailly, han encapçalat la manifestació a París. Precisament, en els últims dies Martinez ha fet una crida a l'extensió de la protesta en sectors claus de la indústria francesa. Desprès que la setmana passada la CGT convoqués vaga de treballadors a les refineries, ara ha fet el mateix amb les centrals nuclears amb la conseqüent amenaça de talls de llum.

Segons el mateix sindicat, la producció d'energia a França ha caigut almenys cinc gigawatts, quan els treballadors d'Electricité de France (EDF), la principal empresa del sector, de capital majoritàriament públic, s'han sumat a la vaga general contra la reforma laboral que prepara el govern de François Hollande.

De viatge al Japó, el president francès va tornar a donar suport ahir al seu primer ministre, Manuel Valls, per tirar endavant la reforma “amb fermesa”. Però el cert és que les primeres veus que suggereixen una nova revisió del text –en especial l’article 2, que prioritza els acords d'empresa davant els acords sectorials– han començat a sorgir en el sí del Partit Socialista.

Si dimecres ho proposava el president del Partit Socialista a l’Assemblea nacional, Bruno Le Roux, aquest dijous ho ha reivindicat amb la boca petita el ministre de Finances, Michel Sapin. Unes modificacions que Valls no descarta per millorar el text, però “sense canviar-ne la filosofia”, ha dit el primer ministre en declaracions a la ràdio RMC. Valls ha lamentat els “conservadorismes que, a vegades, fan morir aquest país” davant la “impossibilitat de realitzar reformes” i ha advertit que “la CGT no pot bloquejar França” ni tampoc imposar una llei.

stats