PRÒXIM ORIENT
Internacional 23/11/2012

Guanyadors i perdedors de la crisi de Gaza

La fràgil treva de Gaza dóna rèdits. Hamàs es vanta d'haver evitat la invasió, l'exèrcit israelià d'haver desarmat els islamistes i el president d'Egipte utilitza l'èxit de la mediació per afermar-se en el poder

Cristina Mas
2 min
LES RUNES D'UNA TREVA Un treballador palestí neteja un carrer davant d'un grafiti que mostra un escenari de guerra a prop de la seu de Hamàs, completament destruïda al barri d'Al-Saraya. La treva va arribar dimecres, després de vuit dies d'intercanvi d'atacs. L'exèrcit israelià va atacar 1.500 objectius i 1.354 coets van ser disparats des de Gaza.

BarcelonaDesprés de vuit dies de bombardejos a la franja de Gaza, i de llançament de coets sobre territori israelià, tothom volia treure profit ahir de la fràgil treva de dimecres a la nit. Amb 158 morts palestins (entre els quals 30 nens) i cinc d'israelians, i quan encara s'han d'aclarir els termes d'un alto el foc molt ambigu, tots els bàndols venien la treva com una victòria.

La franja va reprendre el pols quotidià amb els comerços oberts i el caòtic trànsit habitual. El portaveu de Hamàs, Kaled Meshal, va proclamar en to triomfalista que "la destrucció deixada per Israel no modifica el fet que la resistència ha guanyat". L'alto el foc preveia que durant la nit d'ahir es discutissin els termes per alleujar el bloqueig econòmic de la franja, imposat el 2007. L'esperança dels gazauis és que es normalitzi el trànsit de mercaderies amb Egipte, en lloc d'haver de dependre dels túnels.

"Hamàs ha perdut militarment però ha guanyat centralitat política", explica Eduard Soler, del Cidob. Els islamistes se senten forts perquè han llançat coets fins a Tel Aviv, però sobretot perquè la Primavera Àrab ha canviat el marc regional i amb els Germans Musulmans a Egipte ja no estan tan sols: alts càrrecs egipcis, tunisians i turcs es van plantar a la franja en plena ofensiva israeliana, en un gest inèdit. Les oficines de Hamàs estan en runes, però tenen més suport diplomàtic i financer que mai. I això contrasta amb la feblesa dels seus rivals Fatah: difícilment Mahmud Abbas, el president de l'Autoritat Palestina, podrà recuperar la iniciativa interna quan el dia 29 vagi a l'assemblea de l'ONU a demanar el reconeixement de l'estat palestí.

El president egipci, Mohammed Mursi, l'artífex de la treva, va aprofitar el protagonisme guanyat a la regió per consolidar el seu poder en la difícil transició del país i ahir es va atorgar poders il·limitats.

Victòria pírrica

Benjamin Netanyahu, el primer ministre israelià, va dir que havia "donat una oportunitat a l'alto el foc". L'analista israelià Yossi Alpher explicava a l'ARA que "és aviat per treure conclusions, però la dreta israeliana s'ha reforçat a poques setmanes de les eleccions, perquè han aturat Hamàs, han treballat amb els Estats Units i Egipte i s'han aturat abans que la crisi anés a més. Però tot això quedarà en no res si uns dies abans dels comicis esclata un altre coet a Tel Aviv".

stats