Internacional 24/06/2015

Un jutge obliga el govern holandès a retallar un 25% les emissions de CO2 el 2020

El tribunal falla en favor de l'organització ecologista que havia interposat la demanda

Efe
2 min
ESPERANT L’ACORD
 Xemeneies en l’hivern de Sofia. Les ONG reclamen respostes al canvi climàtic.

Brussel·lesUn tribunal de l'Haia ha ordenat aquest dimecres al Govern del primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 25% per al 2020, prenent com a referència les dades de 1990.

El tribunal respon així la demanda plantejada per l'organització ciutadana Urgenda, que havia plantejat a la cort que el Govern neerlandès no estava fent prou per evitar el canvi climàtic.

Segons el tribunal, les autoritats governamentals "tenen l'obligació de cuidar" els ciutadans i "no es poden amagar darrere de l'argument que Holanda és una petita part d'un procés mundial", segons informa el portal de notícies Dutchnews.

Després de la decisió del tribunal, el Govern d'Holanda haurà d'augmentar el seu objectiu de reducció de gasos contaminants des del 17% que s'havien fixat per al 2020 fins a un 25% com a mínim que assenyala la sentència, en relació a 1990.

El jutge d'aquest tribunal, Hans Hofhuis, ha llegit la sentència en la qual s'assenyala que "el canvi climàtic està causat per les emissions de gasos contaminants, i això suposa greus riscos, incloent els relacionat amb l'augment del nivell del mar i l'alimentació".

"El Govern ha de protegir als ciutadans d'això", afegeix el jutge, i indica que la vigilància de les emissions contaminants a Holanda "és responsabilitat de l'Estat", alhora que considera que els costos d'aquesta lluita "no són molt elevats" per la qual cosa no considera que hi hagi risc que algunes empreses abandonin el país.

L'organització Urgenda, que es defineix a la seva pàgina web com una fundació centrada en aconseguir la transició cap a l'economia neta, demanava que les emissions de CO2 a Holanda es redueixin el 2020 fins al nivell necessari establert pels científics, que és del 40% en relació als nivells de 1990.

La seva directora, Marjan Minnesma, ha expressat a la premsa la seva satisfacció per la decisió del jutge i ha assenyalat que "el canvi climàtic és un problema important que s'ha d'abordar de manera més eficaç".

L'organització va iniciar el cas en 2012 després de sol·licitar per carta al Govern de Rutte que actués en contra del canvi climàtic, alhora que va demanar els holandesos que se sumessin a la seva acció judicial com codemandants.

En 2013, l'organització va recollir les signatures de 900 persones per demandar el Govern holandès. El judici va començar a l'abril d'aquest any, i ha conclòs amb la sentència donada a conèixer aquest dimecres.

stats