POLÈMICA A ATENES
Internacional 18/01/2013

Un cap de turc del frau fiscal grec

Iorgos Papakonstantinu, exmi-nistre de Finances grec, haurà d'afrontar una investigació per no haver actuat contra els evasors fiscals de la llista Lagarde. Per a l'oposició, no n'hi ha prou.

Cristina Mas
3 min
DISPUTA INACABABLE PEL PROCEDIMENT DE VOTACIÓ
 La tensa sessió parlamentària d'ahir es va d'interrompre diverses vegades pels desacords sobre el procediment de votació. Els diputats havien de pronunciar-se sobre la investigació dels exministres Iorgos Papakonstantinu i Evànguelos Venizelos, i dels ex primers ministres Iorgos Papandreu i Lukàs Papadimos.

BARCELONAImmersa en una de les crisis socials i polítiques més greus de la seva història recent, Grècia comença a passar comptes pel frau fiscal que devasta les seves finances públiques. La primera víctima no és un dels seus prominents ultrarics sinó política: Iorgos Papakonstantinu, l'exministre de Finances (amb el govern Papandreu, que més tard el va repudiar i el Pasok el va expulsar) i l'home que va negociar el primer rescat de Grècia amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI).

El Parlament va debatre fins a la matinada retirar la immunitat a Papakonstantinu, que ara ja no té cap responsabilitat política. Se l'acusa d'haver deixat al calaix el CD amb dades de 2.026 ciutadans grecs amb comptes secrets a Suïssa que li va proporcionar el 2010 l'aleshores ministra d'Economia francesa, Christine Lagarde, ara directora de l'FMI. També es creu que va esborrar de la llista els noms de la seva germana, el seu cunyat i el cunyat de la seva dona.

L'exministre ho va negar tot ahir des de la tribuna del Parlament, en un discurs que es podia seguir en directe des de les principals cadenes de televisió. Es va presentar com a víctima d'un muntatge polític i un "cap de turc", argumentant que no seria "tan idiota" de "potinejar" les proves d'una manera tan barroera i autoincriminatòria. Però totes les evidències li van en contra. El cap de la unitat de delictes fiscals de la policia grega ha declarat que no va rebre mai la documentació de mans del ministre.

Noms de familiars "esborrats"

El cas dels seus familiars encara és més espinós. Després de mesos d'embolics al voltant de l'autenticitat de la llista (al setembre les autoritats van arribar a assegurar que s'havia extraviat, fins que el periodista Costas Vaxevanis la va fer pública en un article que li ha costat un procediment judicial encara obert), funcionaris grecs van anar el mes passat a París a buscar-ne una còpia. A la llista "recuperada" hi apareixen els parents de Papakonstantinu, que no constaven a l'USB del ministeri d'Economia. La seva germana va dimitir fa uns dies de l'agència de privatitzacions creada pel govern en el marc del Memoràndum.

Però l'oposició demanava també que s'investigués Evànguelos Venizelos, el líder dels socialdemòcrates del Pasok, soci del govern del primer ministre Andonis Samaràs. Venizelos va agafar el relleu de Papadimos i tampoc va fer res per investigar els noms continguts en l'anomenada llista Lagarde des del ministeri. De fet, Venizelos no va lliurar la llista fins que el seu successor, Iannis Sturnaras, es va decidir a intervenir i va dir que si no apareixia el famós USB se n'aniria a França a buscar la informació.

"Han protegit Venizelos perquè processar-lo suposaria el col·lapse del govern", explicava ahir a l'ARA Iannis Bournous, responsable de relacions per a Europa de Syriza, primera força de l'oposició. El portaveu de l'esquerra alternativa dubta que amb el "cap de turc" n'hi hagi prou per apaivagar els ànims dels grecs, que només veuen retallades i cap mesura contra els evasors i els privilegis de les grans fortunes. Els partits a la dreta del govern també demanaven el desaforament dels exprimers ministres Iorgos Papandreu i Lukàs Papadimos.

El problema de la llista Lagarde a Grècia no és tan recaptatori (els comptes de la llista sumen 1.950 milions d'euros) com higiènic. L'única cosa que podria reconciliar les classes mitjanes i baixes amb el sistema polític, segons els analistes, seria una acció contundent contra el frau fiscal i els privilegis.

Fallida institucional

"Que només s'investigui Papakonstantinu és un altre indici de la fallida institucional de Grècia", explica Megan Greene, analista de Roubini Global Economics. "L'acusació contra ell és un joc de nens, i com a mínim Venizelos i els antics caps de la unitat de delictes financers haurien de ser investigats", afegeix. "Syriza notarà la debilitat del Pasok i l'explotarà per forçar unes altres eleccions. L'escàndol de la llista Lagarde pot ser el principi del final de la coalició de govern de Grècia."

stats