Internacional 05/05/2016

Guia bàsica per entendre el virus Zika

La malaltia es concentra a l'Amèrica Llatina i tots els casos a Europa són de persones que han viatjat a la regió

Marta Rodríguez
4 min
Un treballador municipal de Caracas fumiga un local per evitar la propagació del zika. MIGUEL GUTIÉRREZ / EFE

BarcelonaEl comitè d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat el brot del virus Zika una "emergència internacional". De moment, la malaltia afecta 21 estats d'Amèrica, amb el Brasil a l'epicentre de l'epidèmia, com el país més afectat, amb 1,4 milions d'infectats. Segons l'organisme, tres milions de persones poden veure's afectades per aquesta malaltia durant el 2016, que tot i que no presenta complicacions greus, es tem que pugui ser responsable de malformacions neuronals en nadons. Al Brasil s'han detectat 4.200 casos de microcefàlia infantil, una xifra rècord, ja que en un any en solen aparèixer un miler, i ha obligat el govern a declarar una emergència nacional de salut pública.

  • Què és el Zika i com es contagia?

És un virus que es transmet per la picada d'un mosquit del gènere 'Aedes', també responsable de la transmissió del dengue, la febre groga, l'encefalitis japonesa, la chikungunya o el virus del Nil Occidental. Rep el nom de la selva d'Uganda, on el 1947 es va aïllar per primer cop.

L'OMS ha confirmat que s'han detectat alguns casos d'infecció a través de relacions sexuals.

  • Quins són els símptomes?

Es tracta d'una malaltia lleu que en la immensa majoria dels casos presenta un quadre de febre, dolor general (articulacions, muscular, cap i esquena), erupcions cutànies i picors als ulls que duren entre dos i set dies. Les complicacions neurològiques són molt poc freqüents. El període d'incubació –des de la picada del mosquit infectat a l'aparició dels primers símptomes– és de tres a 15 dies.

Una quarta part dels que reben la picada no presenten cap símptoma.

  • Quin tractament s'ha de seguir?

No hi ha cap tractament específic i els especialistes aconsellen el descans, prendre molt líquid per evitar la deshidratació i antitèrmics per fer baixar la febre.

  • Quins són els consells per a l'autoprotecció?

Els experts recomanen precaucions similars a les que es prenen amb altres malalties transmeses per mosquits. És a dir, cobrir-se bona part del cos amb màniga llarga i pantalons llargs, utilitzar repel·lents autoritzats, dormir sota una mosquitera i, si es pot, amb aire condicionat, ja que el mosquit evita els llocs freds. A més, també s'han d'evitar les acumulacions d'aigua en testos, pneumàtics i bassals, els llocs preferits pels mosquits per reproduir-se.

  • Hi ha risc per als fetus?

Les autoritats sanitàries han confirmat ja la relació de causa-efecte entre el virus i l'augment dels casos de microcefàlia a l'Amèrica Llatina. La transmissió de la mare al nadó es fa través de la placenta o bé en el moment del part. Amb tot, l'OMS i diversos governs recomanen a les embarassades evitar viatjar a la regió afectada i si es fa augmentar les mesures de protecció.

  • On s'ha detectat el virus fins ara?

L'OMS ha advertit que en aquest brot el virus s'ha localitzat a 21 països d'Amèrica i estima que només quedaran lliures del Zika Xile i el Canadà, a causa de les seves situacions geogràfiques i climàtiques. Fins ara, el Zika s'havia detectat esporàdicament a Àfrica i Amèrica. A l'octubre, el Brasil va alertar de l'increment de microcefàlies infantils.

  • Com afecta el Niño?

L'efecte del fenomen el Niño s'està notant de ple a la regió, amb temperatures més altes i més humitat que afavoreixen la reproducció del mosquit.

  • Hi ha risc de contagi a Catalunya?

El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínica, Antoni Trilla, assegura que és molt baix, aquest risc. De moment, a Catalunya se n'han detectat 39 casos, però es tracta de persones arribades de la regió afectada que han estat tractades i no corren cap perill. A Catalunya l'únic transmissor és el mosquit tigre, una espècie forània arribada fa més d'una dècada.

Segons Trilla, la possibilitat que un d'aquests casos exportats encomani el virus és molt baixa, ja que el mosquit hauria de picar un infectat durant el període d'un o tres dies en què el cos té més càrrega viral, i posteriorment picar una altra persona. És una "cadena ineficaç per a les transmissions" secundàries, indica l'especialista, que afirma que no hi ha motius per crear alarmes.

  • Què suposa decretar el brot l'emergència internacional?

L'últim cop que l'OMS va decretar aquest estat va ser pel brot de l'Ebola, que va afectar només a tres països de l'Àfrica Occidental. Per al doctor Trilla, l'estat d'emergència internacional "no significa en cap cas que hi hagi una pandèmia" a tot el món, sinó que suposarà que l'organisme internacional pugui posar en pràctica algunes recomanacions, desaconsellar viatges o reclamar un fons d'ajut per la via d'urgència per ajudar els governs afectats.

Trilla explica que quan l'OMS parla "ho fa per a tot el món", així que les advertències i les alarmes fetes sonen fora de lloc en els països on no s'han detectat casos. "En realitat, a la mateixa regió hi ha problemes de salut pública de magnitud superior al Zika", assenyala l'expert.

  • Per què hi ha tan ressò mediàtic?

El Brasil és en vigílies de rebre milers de persones amb la celebració dels Jocs Olímpics de Río de Janeiro, el proper mes d'agost, i en certa manera l'OMS i d'altres governs miren amb atenció quin risc pot representar per a locals i visitants. Però també hi ha el component de por a les microcefàlies perquè els mitjans de tot el món i les autoritats sanitàries internacionals hagin posat el focus sobre aquesta malaltia, mentre que a la mateixa regió, el dengue té una major incidència i l'any passat al Brasil va deixar 800 morts, apunta l'epidemiòleg del Clínic.

  • Com es pot eradicar el virus?

La mesura més fàcil és intentar reduir al màxim la població de mosquits. Per això, els governs de l'Amèrica Llatina organitzen campanyes de fumigacions massives. Amb menys mosquits, la possibilitat de transmissió es redueix.

stats