Internacional 07/05/2015

La votació de l'empat, en marxa al Regne Unit

El frec a frec a les enquestes ha animat els electors i es preveu una participació del 70%, cinc punts més que el 2010

Marta Rodríguez
2 min

Enviada especial a LondresL'hora de dinar anima la participació a les eleccions generals que avui dijous celebra el Regne Unit. "Cada any passa el mateix, la gent aprofita per votar al migdia o a la tarda, en sortir de la feina", explica Anna, que s'encarrega que la jornada electoral transcorri sense cap problema al col·legi instal·lat a l'Ajuntament del districte de Hackney, al nord-est de Londres.

De moment, la normalitat és la regla absoluta a tot el país, que s'enfronta a les eleccions més disputades que es recorden en les últimes dècades. Les enquestes que van sortint avui donen un empat tècnic entre el conservador David Cameron, que aspira a cinc anys més al cap davant del govern, i del laborista Ed Miliband.

Tots els líders de les formacions amb possibilitats d'aconseguir representació al Parlament de Westminster ja han votat i no han perdut l'ocasió de reclamar el vot als ciutadans indecisos. A la biblioteca pública de Hackney, un jove admet que "se li han enganxat els llençols" aquest matí abans d'anar a treballar, però que té voluntat d'anar-hi més tard, i espera trobar temps "per fer els deures", perquè, admet sense vergonya, no sap a qui votar, ja que no ha vist cap proposta.

Fa cinc anys, a les eleccions del 2010, l'abstenció va arribar al 35%, però ara, davant el panorama ajustat que auguren tots els sondejos elaborats, potser farà que la participació s'elevi a més del 75%, un percentatge rècord.

El de l'Ajuntament de Hackney és un dels 50.000 punts electorals repartits per tot el país i instal·lats a llocs tan diversos com equipaments públics, centres religiosos i fins i tot algun pub. A Hackney, George mostra la seva papereta abans de creuar la porta del col·legi electoral. És negre, té 70 anys i afirma que ha "esperat cinc anys" a poder tornar a votar i que la victòria de Cameron del 2010 li va deixar un "sabor amarg" que confia que avui li desaparegui.

També negres son dues votants noves que han deixat per una estona l'estudi a la veïna biblioteca pública per exercir el dret a vot. Pertanyen al que la premsa britànica ha batejat com 'els nens de Toni Blair', la generació nascuda quan el líder del nou laborisme va entrar al número 10 de Downing Street i va aportar a la política local uns aires d'esperança i renovació. Elles diuen que voten perquè és com una obligació, però que "no confien" que cap dels candidats "millori el Regne Unit".

stats