Opinió 23/10/2015

Andorra: 'Hub' d'educació

Qui pot posar en dubte a hores d’ara que estem dibuixant un sector que pot ser un clar dinamitzador de la nostra economia i de la nostra societat?

5 min

Per als que coneixen el meu discurs no els ha d'estranyar que dediqui un petit esforç addicional a analitzar els avenços d’Andorra com a 'hub' o punt de confluència d'oferta educativa diferencial i de demanda nacional i/o transnacional.

Efectivament, no s'equivocaven els experts internacionals quan fa uns quatre anys identificaven el sector de l'educació i la formació com un dels futurs impulsors del procés de diversificació econòmica d'Andorra. Sobtadament, passàvem d'una visió local a una d'internacional, de donar servei a la demanda de la nostra ciutadania a atendre una eventual demanda d'estudiants internacionals que podien trobar en Andorra quelcom de diferencial.

La mateixa Andorra que a mitjans del segle XX, enmig d'una convulsa Europa, va saber descobrir els seus avantatges competitius en l'àmbit del comerç i del turisme de proximitat i va construir un model econòmic, social i educatiu conforme a les necessitats que el mateix exigia, implementant un model d'èxit que ens va acompanyar fins acabar el segle, avui ja immersos en ple segle XXI i en un context internacional absolutament diferent d’aquell d'antuvi, afronta de nou el gran repte d’impulsar un gran canvi de paradigmes, un nou model amb fonamentades possibilitats d'èxit si s'emprèn posant-t'hi uns i altres les ganes, els recursos i per què no, la imaginació que la situació exigeix.

Quan es parla de l'estratègia global de país basada en la diversificació econòmica, s'incideix en la voluntat d'atreure nous sectors econòmics i alhora reforçar els tradicionals. Doncs bé, justament en l’àmbit educatiu ha de ser també així.

La primera bona notícia és que dos centres educatius d'alt nivell en l'àmbit de l'hostaleria i el turisme, un de francès i un altre d'espanyol, l’Ecole Vatel i el Centro Superior de Hosteleria del Mediterráneo, s'han vist seduïts per les expectatives que Andorra genera i sembla que impulsaran en breu projectes educatius al nostre país. Comencem, doncs, pel més bàsic i tradicional, per l'essència del que Andorra ha representat durant dècades però reforçat i reinventat per assolir nous reptes de competitivitat que el nou context internacional exigeix.

Com són d'engrescadors els anuncis en forma de previsió de futur que parlen de quantitats ingents d’estudiants internacionals formant-se a Andorra en els àmbits indicats, fins a 4.000 diuen en un període de 5 anys! Aquests joves hauran de viure en algun lloc, hauran de consumir, i el que és més important, es convertiran en prescriptors i ambaixadors d'altres futurs estudiants que valoraran l’experiència dels primers per escollir Andorra com a lloc on formar-se i així successivament.

No cal dir l'impuls que aquestes expectatives donaran al sector de l'hostaleria i el turisme i com poc a poc el país pot acabar convertint-se en una referència internacional en aquest àmbit. És un camí llarg i la reputació es construeix dia a dia, però algun dia havia de començar i ha començat.

En el mateix sentit, però atenent als nous sectors, els de la diversificació anunciada, també hi ha iniciatives que poden ser transcendents pensant en el futur desenvolupament. Hem vist com en els darrers anys el sector sanitari i de 'wellness', un dels també identificats com a estratègics, ha començat a fer-se realitat amb el desenvolupament d'iniciatives arribades de fora en àmbits com l'oftalmològic, l'òptica, la dermatologia, l'estètica, la genètica o fins i tot centres de medicina integrativa.

Doncs bé, d'una forma absolutament natural i espontània ha sorgit la iniciativa d'una universitat internacional que es vol implantar al país per impulsar estudis en l’àmbit de les ciències de la salut i de la medicina en general, a més de l'esportiva en particular. Si a aquesta iniciativa li sumem el futur centre l'alt rendiment medicoesportiu previst a les antigues instal·lacions de Sud Radio al Pas de la Casa, ens podem arribar a fer una idea de com la medicina, l’esport i l'educació poden generar un nou cas d’èxit, és clar, si se'l cuida, impulsa i dota dels recursos adequats.

Però la cosa no acaba aquí. Sabem que fa molt de temps que per a Andorra és vital i absolutament estratègic el desenvolupament de les comunicacions, particularment aquelles que escurcin de forma significativa el temps de trànsit i arribada al nostre país. Ens hem felicitat ja de la inauguració i posada en marxa de l'aeroport Andorra-Pirineus i ara, sorgeix una interessant iniciativa privada però amb el suport de la Universitat d'Andorra, un Bàtxelor de Pilot Comercial impulsat per la companyia Andorra Air Service i que curiosament ja té set estudiants de Hong Kong interessats i m'imagino que al darrera en vindran molts més.

Si a aquestes iniciatives s’hi sumen moltes d’altres com ara la d’alguna escola internacional que s’ha fixat en Andorra justament atreta pel confort i la seguretat del nostre país i per la necessitat creixent d'una formació en anglès per a la multiplicitat de nous residents que s’estan ja implantant al nostre país i pels que potencialment poden arribar en un futur, ens adonarem de la importància de l'educació, no tan sols per donar servei a la demanda interior sinó com a 'hub' internacional d'oferta educativa.

Qui pot posar en dubte a hores d'ara que estem dibuixant un sector que pot ser un clar dinamitzador de la nostra economia i de la nostra societat? I això que des de molts àmbits a aquest sector no se li ha vist la vessant estratègica a curt termini. Ara amb la perspectiva del temps te n'adones que no n'hi ha cap de sector que doni resultats a curt termini, però que la perseverança i la confiança fan que els projectes i perspectives en converteixin en realitat a mitjà i llarg termini.

Si, a més, a tot plegat li afegim l’important desenvolupament del clúster tecnològic i els projectes de la Fundació ActuaTech, així com l'interessant niu/acceleradora d'empreses en l'àmbit de les telecomunicacions i 'media' impulsada per una renovada Andorra Telecom, tot encaminat a captar l'atenció de projectes innovadors i d'emprenedoria a nivell internacional, completem un model i una oferta que segur que no passarà desapercebuda per a aquells que des de l'exterior observen els moviments de la nostra sorprenent nova Andorra.

És clar, això no podrà ser possible si no comptem amb el suport institucional. Hi ha importants reformes a impulsar que han estat posades recentment en evidència per la patronal andorrana (CEA) i que confiem que en bona part trobin una ràpida solució i impuls, doncs tenen quasi bé totes molt a veure amb les necessitats que els nous sectors apuntats i la societat en general reclamen per dotar d'estabilitat i apuntalar un creixement sostenible i constant a futur.

El món està canviant, sí. Avui es redefineixen molts conceptes a nivell europeu i es reformulen les estratègies de països que tradicionalment han atret inversió com ara Luxemburg, Holanda, Irlanda i molts d’altres, així com de les multinacionals a la recerca constant d’unes millors condicions operatives i fiscals, però encara hi ha espai per a una renovada Andorra. Veiem com aquell país europeu que va apostar per la formació com element vertebrador d'un futur model d'èxit econòmic i amb l'inestimable ajut d'un element comunicatiu d'excepció com és l'idioma anglès, és encara prou atractiu com perquè, per exemple, els importants laboratoris Grifols deixin Espanya per muntar el seu principal centre operatiu internacional en aquest país que descrivim, que no és altre que Irlanda. Les raons: fiscalitat, idioma i comunicació directa via aèria amb els Estats Units.

Ara Andorra espera el seu torn, esperançada i sense complexos. Petits en dimensió però grans, molt grans en expectatives!

stats