Opinió 08/11/2016

Candidat Facebook

Ni Clinton ni Trump; el guanyador de les eleccions presidencials als Estats Units ha estat la xarxa social

i
Bru Noya
2 min

Facebook mobilitza els votants. Sobretot els més joves. Mentre a Andorra, les enquestes del Centre de Recerca Sociològica (CRES) mostren el desencís electoral juvenil i el Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA) organitza debats per esbrinar-ne les causes a Hong Kong o als Estats Units tenen la resposta i la solució.

El duel entre Clinton i Trump ha confirmat el que van descobrir l’any 2012 els assessors de Barack Obama: que les eleccions es decideixen al Facebook. La gent no confia en les campanyes electorals, en els mitjans de comunicació ‘tradicionals’ però confia en els amics. I on són? A la xarxa social de Mark Zuckerberg. Obama va aconseguir fa quatre anys un milió de voluntaris per aquest mitjà. Tot i que no era la primera opció dels seus assessors. Però quan va arribar el moment de la veritat es van trobar en què la gran majoria de joves no tenien telèfon fix i els números de mòbil no sortien a les guies en paper o digitals. Els van contactar per Facebook.

Més de 150 milions de nord-americans l’utilitzen cada dia i una tercera part d’ells parla de política. Això suposa uns 50 milions, una barbaritat que cap altre mitjà de comunicació, televisió inclosa, pot igualar. El passat mes de setembre, Facebook va difondre un missatge animant els electors a registrar-se, condició indispensable als Estats Units per a poder votar. A Califòrnia, l’Estat del país amb més vots electorals (55), el primer dia que va sortir l’anunci es van registrar 130.000 persones, una xifra que el demòcrata Alex Padilla, secretari d’Estat de Califòrnia, va atribuir en un comentari a la seva pàgina web sos.ca.gov a la campanya de Facebook.

A les darreres eleccions a Hong Kong el setembre passat més de 5,5 milions d’electors sobre un cens de 7,8 van seguir la campanya a través de la xarxa social. El resultat va ser un augment de la participació i del vot juvenil, el fracàs estrepitós de totes les enquestes i l’entrada al Parlament de vuit representants del partit Demosisto, una formació fundada pel líder estudiantil Joshua Wong que planteja dur a terme un referèndum d’independència de la Xina en un termini de deu anys. Entre els elegits hi ha joves que van encapçalar fa dos anys les majors protestes prodemocràtiques de la història de Hong Kong (La Revolució dels Paraigües) i, entre ells, Nathan Law de 23 anys.

Com en aquesta ciutat i regió administrativa especial de la Xina o als Estats Units, el gran guanyador de les eleccions ha estat Facebook. Proporciona la plataforma més poderosa i ni tan sols ha de produir continguts. Els temps estan canviant. Els electorals també.

stats