Opinió 31/10/2015

Comunitat de Treball del Pirineus

Andorra ha posat de relleu la voluntat de ser un motor de generació d’impuls econòmic de tota aquesta zona i de tenir una presència activa en els organismes europeus

i
Marc Ballestà
2 min

Andorra ha acollit aquesta setmana el 33è Plenari del Consell de la CTP, la Comunitat de Treballs dels Pirineus. Aquest organisme va néixer el 1983 sota l’impuls del Consell d’Europa (organisme on Andorra participa de forma molt activa des de ja fa anys) i té com a objectiu contribuir al desenvolupament econòmic i social de la zona dels Pirineus. Andorra n’és membre de ple dret des del 2012 i des de fa 2 anys n’ha assumit la presidència, posant de relleu la voluntat de ser un motor de generació d’impuls econòmic de tota aquesta zona i de tenir una presència activa en els organismes europeus.

De les diferents activitats i iniciatives que lidera aquest organisme, cal destacar el programa POCTEFA (Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra) que, dotat fins el 2013 d’uns 170 milions d'euros i de gairebé 190 milions per al període 2014-2020, permet finançar fins al 65% de projectes conjunts o individuals desenvolupats en aquesta regió per fomentar aspectes claus com la innovació, productivitat, mobilitat, sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. La utilització de tots aquests fons permetria aconseguir inversió efectiva d’uns 273 milions d'euros en el territori, xifra gens menyspreable en un moment de forta contenció econòmica.

Dins d’aquest programa cal destacar que recentment França i Andorra han signat els documents corresponents a la presentació del projecte de Seguretat dels Accessos Pirinencs enfront del Risc d’Allaus (SAPYRA). Aquesta iniciativa conjunta (la primera i esperem que precursora de moltes més) té el propòsit de construir diverses estructures físiques contra allaus i instal·lar instruments per fer-ne una previsió més acurada. Les obres tindrien un cost global de 4,7 milions d'euros, dels quals el 65% seran aportats pels fons del programa (si el projecte és acceptat) i la resta es repartirà a parts iguals entre Andorra i França.

L'objectiu final d’aquest projecte és reduir substancialment el nombre de dies que cal tallar la carretera com a conseqüència d'aquest risc d'allaus. Un problema amb el qual Andorra és molt sensible a causa de l’impacte econòmic que suposa, ja sigui pel bloqueig en el transport de mercaderies com en l’arribada de visitants provinents per la vessant francesa. La signatura d’aquest conveni amb França demostra les bones relacions que actualment existeixen entre els dos països i que les bones gestions del Ministeri d'Afers Exteriors han portat a un compromís ferm i amb inversió econòmica real i important per part de les administracions franceses implicades per ajudar en la resolució d’aquest problema. La fita assolida tant amb la signatura d’aquest conveni com amb la participació activa durant la presidència de la CTP posen de relleu la ferma voluntat de l'obertura econòmica d’Andorra i l’apropament a la Unió Europea, així com la voluntat d'esdevenir un actor protagonista en l’impuls econòmic de la regió.

stats