Opinió 26/06/2016

Mediterrani al cap

Ara que és més negre que mai, és necessari per a la salut mental recórrer als viatges literaris. L’etapa d’avui és Cadaqués – Palma- Damasc

i
Roser Porta
2 min

Ara que el Mediterrani és més negre que mai, que el blau de tots els blaus és un cementiri per a molts, on té lloc l’horror i la vergonya de la nostra Europa, és necessari per a la salut mental recórrer als viatges literaris.

L’estiu és un bon moment per llegir el que ens doni la gana (de fet sempre és el moment per fer això, però ara més), per rellegir, un bon moment per al plaer de la literatura. I també per a les recomanacions no basades estrictament en les novetats.

El creuer que us aniré proposant aquest estiu no té vint pisos i tres-centes habitacions, no us farà estressar en cap bufet lliure ni us farà atabalar en una piscina superpoblada. L’etapa d’avui no és gaire llarga, però és intensa: Cadaqués - Palma de Mallorca- Damasc.

Podeu anar a Cadaqués amb ‘También esto pasará’ de Milena Busquets (Anagrama, 2015), una novel·la sorprenent (adjectiu que en un panorama ple de tòpics té un gran valor). ‘También esto pasará’ és la superació del dol per la mort de la mare, l’editora de la ‘gauche divine’ Ester Tusquets, la recerca d’una veu literària pròpia, d’un espai com a escriptora ara que la mare hiperexigent i poc afectiva ja no hi és. A més d’un tomb pels carrers empedrats de Cadaqués, -on està enterrada Tusquets- hi trobarem una exaltació de la vida, anava a dir de les petites coses que són les importants.

Podeu anar a Palma de Mallorca amb ‘Dins el darrer blau’ de Carme Riera, una novel·la que ja té uns quants anys i que és com un gran reserva. El Mediterrani també es fa negre en aquesta novel·la sobre els jueus mallorquins (obligats a convertir-se al segle XV) que al segle XVII són objecte de processos i persecucions a l’illa a causa d’interessos econòmics. Els seus descendents suportaran la vergonya de ser xuetes -els seus cognoms estan gravats en una paret de la catedral- fins ben entrat el segle XX.

I per a l’estiu que ve podem guardar Les darreres paraules sobre l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, un dels pioners del turisme a Mallorca a inicis del segle passat, una novel·la amb la qual Riera acaba de guanyar el premi Sant Joan.

I, finalment, Damasc, una Síria literària, amb Rafik Schami, un escriptor siri que fa quaranta anys que viu a Alemanya. Químic de formació, s’ha convertit en un autor de best-sellers que primer escrivia en àrab, després en alemany, i que s’han traduït a més de vint idiomes. Tot i el seu títol de culebrot llatinoamericà, ‘El lado oscuro del amor’ és una novel·la impressionant, que atrapa i enganxa i acaba creant addicció -com els culebrots en definitiva-. Schami també és autor d’El secreto del calígrafo’, també ambientada a Damasc i ara té a les llibreries, als taulells de novetats. ‘Sofía o el origen de todas las historias’, una obra que comença a Roma però aviat gira cap a la Síria del segle passat, aquell mosaic d’històries, cultures i religions que Schami sempre retrata a partir de diverses històries d’amor. Bon viatge.

stats