Opinió 08/10/2016

Qüestió de mala sort?

Quan algú parla del que ha succeït a BPA com una qüestió de mala sort, només pot ser que sigui o bé molt ingenu o bé molt pervers

i
Marc Ballestà
2 min

Quan algú parla de mala o bona sort, sempre es fa en referència al succés o encadenament de fets fortuïts que o bé et beneficien o bé et perjudiquen. Tenint en compte aquest concepte, quan algú parla del que ha succeït a BPA com una qüestió de mala sort, només pot ser que sigui o bé molt ingenu o bé molt pervers.

Referir-se a l’afer BPA en aquests termes és tenir en molt poca consideració totes les persones afectades per aquest afer, ja siguin estalviadors, ja siguin empreses que treballaven amb aquesta entitat o ja siguin els propis treballadors. Punt i a part mereix l’impacte que ha tingut a tot el sector financer Andorrà i a la pròpia reputació i estabilitat del país.

No es pot parlar de mala sort quan es rep una nota del FinCEN que s’expressa en els termes en què ho va fer, considerant BPA com una entitat de primer ordre en blanqueig de diners provinents del crim organitzat. No es pot parlar de mala sort quan actualment hi ha 12 causes obertes contra directius i empleats de l’entitat (i se n’ha d’esperar algunes més derivades de l’auditoria de comptes que es va realitzar) amb les greus acusacions que s’hi formulen. No es pot parlar de mala sort quan apareix informació (i s’està investigant a la batllia) que presumptament es va intentar que un treballador de l’entitat, amb una malaltia terminal, assumís tota la responsabilitat de les coses que presumptament es feien malament. No es pot parlar de mala sort quan només en la primera causa instruïda es parla de més de 70 milions d’euros presumptament blanquejats i hi ha 25 persones a part del seu conseller delegat processats, gairebé el 10% de la plantilla de l’entitat.

Més que mala sort, jo trobaria més encertat parlar que potser en aquesta entitat el que feien és jugar a la ruleta russa però amb el carregador ple. Vist el que avui dia sabem del que presumptament es feia en aquesta entitat, era una cosa que tard o d’hora hauria acabant passant.

Aquesta setmana hem sentit per veu de molts contínuament parlar d'ètica i estètica. Crec que en el context polític actual, tant a dins com a fora d’Andorra, són paraules que cal usar amb la màxima prudència per a no desvirtuar-les.

Ja que des del sector liberal se’ns mira molt amb aquests conceptes, m’agradaria que em diguessin si ells veuen ètic i estètic que la senyora Lafoz, un càrrec electe del partit liberal al Comú d’Encamp, i que era comissària de policia quan va esclatar tot l’afer BPA, sigui ara qui porta la defensa dels principals accionistes i gestiona les accions judicials contra les institucions del país.

Crec sincerament que la classe política d’aquest país no s'hauria de centrar en assumptes que afecten particulars. Crec que el que hauríem de fer tots plegats es centrar-nos en altres assumptes molt més importants com és fer tirar endavant el nostre país.

stats