Opinió 24/07/2016

Síria i Aràbia al cap

L’etapa d’avui navega fins a Palmira, Iraq, el Líban o Iemen

i
Roser Porta
2 min

El creuer que us aniré proposant aquest estiu no té vint pisos ni tres-centes habitacions, no us farà estressar en cap bufet lliure ni us farà atabalar en una piscina superpoblada. L’etapa d’avui va molt més lluny dels indrets del romànic de fa quinze dies.

Podrem arribar a indrets, inaccessibles per a nosaltres actualment a causa de la violència més extrema, gràcies a Cristina Morató, una periodista especialitzada en grans viatges que el 2005 va publicar ‘Las damas de Oriente. Grandes viajeras por los paises árabes’, un recull de breus biografies de dones que van deixar les seves còmodes residències –sobretot a Gran Bretanya- i van gosar imitar els exploradors, van entrar en harems i van travessar deserts afluixant-se la cotilla. ‘Grandes viajeras’ parla d’Agatha Christie i el seu marit arqueòleg a Síria, de Gertrude Bell, una dona que va treballar amb Churchill i amb Lawrence d’Aràbia i va negociar les fronteres d’Iraq després de la Primera Guerra Mundial.

Morató narra la vida d’Isabel Burton, esposa del famós explorador Richard Burton que volia entrar a la Meca, de la seva navegació per Egipte, del seu periple per Síria... Una de les històries, la de Marga d’Andurain, va atrapar tant a Morató que va convertir-se en un altre llibre més endavant, una biografia molt novel·lesca: ‘Cautiva en Arabia. La extraordinària historia de la condesa Marga d’Andurain, espia y aventurera en Oriente Próximo’, sobre una dona que va viure durant anys a Palmira després d’haver passat per Tànger, el Caire, Beirut, i Damasc i d’haver-ne viscut de tots colors.

Palmira i Damasc són també dos dels escenaris de ‘Viaje a la luz del Cham’ de Rosa Regàs, un llibre de viatges per conèixer la Síria d’abans de la terrible guerra, un país ple de cultures, de racons impressionants i de gent molt hospitalària. Imprescindible diria.

Un altre viatger en majúscules, gairebé un nòmada és el fotògraf i escriptor Jordi Esteva (no us perdeu jordiesteva.com). Esteva ha viscut molts anys al Caire, és autor de ‘Mil y una voces’ amb entrevistes a intel·lectuals musulmans, ha fotografiat la medina de Marraqueix per a la Unesco, coneix bé el desert i entre les seves publicacions destaca ‘Los árabes del mar. Tras la estela de Simbad: de los puertos de Arabia a la isla de Zanzíbar’, un subtítol tan suggerent que no caldria afegir res més sobre una recerca apassionant. Bon viatge exòtic.

stats