Opinió 21/08/2016

Turquia al cap

El viatge literari d’aquest estiu acaba a la cruïlla entre Europa i Àsia, amb Kurban Said, Orhan Pamuk i Juan Goytisolo

i
Roser Porta
2 min

El creuer que us he proposat aquest estiu, sense vint pisos ni tres-centes habitacions, que no fa estressar en cap bufet lliure ni atabala en cap piscina superpoblada, acaba avui amb un itinerari entre Europa i Àsia, un indret que és relativament a prop, a poques hores d’avió –unes tres calculo- però molt lluny en el nostre imaginari.

Kurban Said és el pseudònim de l’autor d’’Ali i Nino’, una novel·la sobre un amor impossible –el d’Ali, un musulmà del desert i Nino, una cristiana de Geòrgia- i el xoc de cultures, ambientada a Bakú a la primera meitat del segle XX. Possiblement es tracti, diuen, de Lev Nusimbaum, un jueu tàrtar que havia nascut a Bakú i que durant la seva joventut es va convertir a l’Islam (més barreja impossible). Després va emigrar a Berlín, on va ser escriptor i periodista i en va marxar quan els nazis van pujar al poder. Segurament Nusimbaum va escriure ‘Ali i Nino’ a Àustria i es va publicar el 1937 en alemany. Després va ser oblidada fins que va ser redescoberta en una llibreria de Berlín durant la postguerra i des d’aleshores no s’ha deixat de publicar. ‘Ali i Nino’ és la novel·la més exòtica –i de les més interessants– que podeu llegir aquest estiu.

I si el seu autor és en bona part un misteri, el d’altra proposta és un autor famosíssim, premiat i valorat a Europa i Estats Units i perseguit i criticat al seu país d’origen: Turquia. Orhan Pamuk, premi de la Pau dels llibreters alemanys, i perseguit per ‘Nieve’, sobre el xoc entre la cultura oriental i occidental. Pamuk ens proposa un recorregut per la seva ciutat natal a ‘Estambul. Ciudad y recuerdos’, una part de les seves memòries que ens permet viatjar des del sofà per una ciutat ara complicada per al turista occidental.

Juan Goytisolo no hi va néixer però la coneix bé i a ‘Estambul otomano’ fa un recorregut pels indrets més desconeguts –els cafès i algunes “distraccions non sanctas”-, pels personatges més heterodoxos –com és habitual en ell- i pels episodis curiosos de la seva història. Tot en un llibre breu que combina intel·lectualitat, història i frivolitat. Bon viatge.

stats