Opinió 14/10/2014

La Seu d'Urgell, capital del formatge

Ho som, sobretot, per una feina que va molt més enllà de dos dies de Fira i que treballa per articular una estratègia econòmica, paisatgística, turística i cultural al voltant d'uns elements tan globals i alhora tan propers com són la llet i el formatge

i
Albert Batalla
2 min

La Seu d'Urgell acull, aquest cap de setmana, la Fira de Sant Ermengol, la primera documentada de la península ibèrica, concretament de l'any 1048. El seu principal mèrit va més enllà de la longevitat, i recau en el fet que tot just vint anys enrere va saber reinventar-se i especialitzar-se en el formatge artesà del Pirineu. Per tant, durant la Fira trobareu a la Seu allò que esperaríeu veure en moltes altres fires del país, i de forma singular i especialment protagonista: el formatge. Més de 40 productors artesans de punta a punta dels Pirineus, de Mediterrani a Atlàntic i de Nord a Sud. Tot un espectacle per als sentits que ha convertit aquesta cita en un esdeveniment nacional que cada any acull al voltant de 60.000 visitants.

I és que la Seu i el formatge estan vinculats des de fa molt temps. L'any 2015 se celebrarà el centenari de la Cooperativa Cadí, indústria puntera de la producció i elaboració làctica del país. Coincidint amb aquesta commemoració hem iniciat una petició perquè el Govern de la Generalitat la reconegui amb la Creu de Sant Jordi. De la mà de Cadí, la Seu té dues marques de qualitat alimentària, DOP formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya i DOP mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Per tant, és evident que la relació del formatge amb la ciutat és sòlida i profunda. La Fira esdevé un aparador, en aquest cas del formatge artesà i per extensió de la vida dels petits pobles de muntanya on es produeix. L'aposta de la ciutat i de la comarca ha passat per potenciar aquesta relació amb la llet i el seu derivat: situar la formació de formatgers a l'Escola Agrària del Pirineu, crear rutes turístiques per visitar formatgeries, dedicar a aquest món una planta i múltiples activitats de l'Espai Ermengol - Museu de la Ciutat-, potenciar aquests productes en el comerç i l'hostaleria local...

La darrera aposta, en aquest cas privada, és la posada en marxa a la nostra comarca de 'Blanca from Pyrenees', una explotació ramadera que té en la recerca, la investigació i el coneixement el seu puntal bàsic d'actuació amb ambició mundial.

És per tot això que arribem a la Fira amb molts reptes i il·lusions per aconseguir, i alhora amb la satisfacció de la feina ben feta. Som, i així volem dir-ho ben alt i fort, la Capital del Formatge. I ho som, sobretot, per una feina que va molt més enllà de dos dies de Fira i que treballa per articular una estratègia econòmica, paisatgística, turística i cultural al voltant d'uns elements tan globals i alhora tan propers com són la llet i el formatge. Una feina que s'exhibeix durant dos dies perquè tots vosaltres la pugueu tastar, sentir i compartir a la Seu.

stats