Opinió 07/08/2017

El límit

Ha desaparegut tot aquell discurs de l'equilibri, de potenciar el sector productiu del país, d'acabar amb les 7 andorres

i
Albert Roig
2 min

No és la primera vegada que m'hi refereixo, però insistiré: sembla que no haguem après la lliçó de la crisi. L'homologació impositiva, la impossibilitat de continuar amb alguns dels pilars de la nostra economia per les exigències exteriors o el procés d'acostament a Europa no han obert noves oportunitats, sinó que més aviat han afeblit el nostre sistema econòmic ja de per si en declivi. Per contra, tornem a caure en els mateixos errors: fem créixer el negoci immobiliari sense límit, cerquem el mateix tipus de turisme que el de fa 50 anys, tornem a mesurar la capacitat festiva d'una parròquia o l'altra en funció de quina estrella mediàtica del món de la faràndula contractem o en grans espectacles sense tenir en compte els costos, fem lleis per instal·lar un casino a qualsevol preu sense miraments d'ubicacions o costos socials i, mentrestant, fracassem en el model d'inversió estrangera o generem tensions innecessàries en el món de l'esquí o ens perdem en seminaris de debat i treball sobre nous sectors productius que mai acaben d'aterrar.

Ha desaparegut tot aquell discurs de l'equilibri, de potenciar el sector productiu del país, d'acabar amb les 7 andorres, de fer de la idiosincràsia del país no només un atractiu per al visitant, sinó una manera de crear riquesa. Excel·lent Landry en el seu article d'opinió del passat 26 de juliol al diari 'Bondia' en el qual diu, entre altres coses, que "no utilitzem les nostres singularitats històriques i culturals per projectar Andorra en un escenari internacional en què alguns s'han sabut posicionar molt i molt bé".

Això sí, mentrestant ens van dient que la crisi s'ha acabat, que ja tornem a tenir llangonisses per lligar els gossos i que les cues de cotxes d'entrada i sortida a les dues fronteres són un bon auguri de l'Andorra dels propers... 10, 20 anys? I on és el límit de tot plegat? Doncs molt probablement fins que ens facin tornar a tocar de peus a terra.

stats