Opinió 22/05/2017

Qui té por de l'opinió del poble?

Més enllà de valorar si l'acord és positiu o no per a Andorra, el que és preocupant és que hi hagi qui consideri perillós sotmetre'l a referèndum

i
Albert Roig
2 min

El diari Bondia publicava dijous passat unes declaracions de l'expert en relacions internacionals amb la Unió Europea, Víctor Pou, en les quals alertava del perill de convocar un referèndum perquè el poble validi, o no, l'acord amb la UE, al qual se suposa que un dia o altre haurà arribat el Govern. Pou assegura que convocar-lo és "jugar-se-la perquè no és fàcil guanyar-lo, perquè hi ha gent crítica i perquè les coses bones d’aquest acord no es veuen de manera necessària perquè s’han de guanyar”, i ho acaba arrodonint dient que el referèndum es pot fer populista.

Més enllà de valorar si l'acord és positiu o no per a Andorra, el que és preocupant és que hi hagi gent -persones qualificades, en aquest cas- que consideri perillós sotmetre a la consideració del poble un tema tan transcendent per al futur del nostre estat com és l'acord amb Europa.

Em sembla especialment curiós les expressions que fa servir de "jugar-se-la" o que el referèndum es pot fer populista, i em sembla especialment cridaner que de les seves declaracions se n'extregui la conclusió d'una animadversió cap al referèndum, com si votar fos perillós, com si el poble fóssim una colla de xaiets sense cap tipus de criteri a l'hora de donar la nostra opinió en una urna sobre si creiem que ens convé o no l'acord negociat entre diplomàtics, tecnòcrates i buròcrates.

Què vol dir jugar-se-la? Qui se la juga? El Govern de torn? Què vol dir que el referèndum es pot fer populista? Que va en contra dels interessos de qui mana? O que fa por saber què pensa realment a gent? Al cap i a la fi, si es veu perillosa la convocatòria d'un referèndum serà perquè els qui han negociat als despatxos no hauran sabut traslladar les bondats d'allò acordat, no només als sectors econòmics, sinó a totes les capes de la societat. O potser és que el que fa por és que s'utilitzi el referèndum com a vot de càstig a uns governants per altres raons que no tenen res veure amb la política d'apropament a Europa.

De moment, ja sabem que aquesta legislatura acabarà sense acord d'associació i que, si tot va bé, serà el proper Govern qui haurà d'acabar la feina embastada. Veurem quants partits polítics que es presentin a les properes eleccions portaran en el programa la convocatòria d'un referèndum per validar l'acord amb Europa, però em sembla molt preocupant, profundament deshonest i fins i tot immoral, que algú pugui pensar que donar la veu al poble sigui perillós.

stats