Opinió 23/10/2014

La vulnerabilitat internacional: una oportunitat per a Andorra

Andorra, en aquest context d'incertesa generalitzada, ha de lluir les seves principals virtuts: estabilitat política, seguretat jurídica, solvència financera i posicionament estratègic a Europa

i
Pere Augé
3 min

Més enllà d'aspectes especulatius relacionats amb les recents tendències baixistes de les borses internacionals, resulta evident que els mercats internacionals estan més sensibles del normal davant de qualsevulla notícia que reforci la idea de la vulnerabilitat de les economies d'alguns dels estats més influents a nivell global.

No fa gaires dies assistíem a una severa correcció de les borses europees amb caigudes del 3'6% a Espanya, el 4% a Itàlia o el 6% a Grècia. També als Estats Units hi va haver baixades importants, particularment a les empreses vinculades al sector sanitari i farmacèutic i al de la navegació aeronàutica, amb caigudes del 9% i del 6% respectivament.

Les raons, molt diverses. Als Estats Units preocupava i preocupa el tema del virus de l'Ebola, així com la caiguda de les vendes al detall. A Europa, el tema és molt més complex. Els dos grans motors, Alemanya i França, s'afebleixen per moments. La primera amb baixades del 5% aproximadament en la producció industrial i l'exportació. La segona, sense capacitat de poder complir els compromisos de dèficit imposats per la UE fins el 2017.

Tanmateix, els experts i mandataris dels organismes econòmics internacionals alerten d'un perill latent de deflació/recessió i ho justifiquen, en part, per la feblesa de les economies europees abans destacada, posant un especial èmfasi en la també feble capacitat de la banca europea per dinamitzar el crèdit. De fet, el Fons Monetari Internacional va fer públic un estudi fet sobre els 300 bancs més forts del món, que concloïa que el 40% dels bancs a nivell mundial i el 70% dels europeus no tenien encara prou capacitat per a fer arribar el crèdit a les empreses i els particulars i aconsellaven reformes, optimització de la política fiscal i inversió.

A aquestes aparents solucions institucionals proposades, darrera de les quals hi segueixen estant els grans poders econòmics internacionals, cal veure què hi afegeixen els experts. En aquest sentit, alineant-nos amb l'economista Jean Tirole, Premi Nobel d'Economia 2014, probablement les solucions a situacions de crisi com les descrites, que inestabilitzen el mercat, tant el real com l'especulatiu, no han d'arribar de la mà de reformes macroeconòmiques generals, on dominen el mercat i els preus les grans companyies, sinó que el que cal és analitzar sector per sector i trobar solucions individualitzades segons el cas, o cada indústria concreta. En definitiva, crec que del que es tracta és de redefinir les polítiques globals que es volen aplicar i, sense sortir de la macroeconomia, redefinir-la cercant el tractament per a mercats i sectors concrets, plantant cara al domini hegemònic de les multinacionals, tant perjudicial en més d'una ocasió.

En aquest context, Andorra sembla seguir en certa mesura la tendència del país veí més influent a la nostra economia, ara per ara, que és Espanya, curiosament el país que denota una major recuperació a la UE amb unes previsions de creixement del PIB esperançadores i similars a les que segons els experts s'esperen per a Andorra durant els propers anys.

Espanya, però, té un problema diferent al d'Andorra malgrat la recuperació econòmica: l'atur. En aquest sentit, avui hem tingut una nova notícia esperançadora: l'atur a Espanya el tercer trimestre s'ha reduït en 195.000 persones, baixant per primer cop des del 2011 del rati del 24%. Concretament, s'ha situat al 23'67%. Queda clar que per a Andorra és bo que Espanya vagi una mica millor, tot i que, com hem vist, la resta d'Europa, i molt particularment França, en tenen per dies abans no surtin dels nivells actuals de vulnerabilitat. Tot i així, ja hem expressat més d'un cop la necessitat d'obrir-nos al món més enllà dels nostres veïns i fins i tot de la pròpia Europa.

Andorra, en aquest context d'incertesa generalitzada, ha de lluir les seves principals virtuts: estabilitat política, seguretat jurídica, solvència financera i posicionament estratègic a Europa, per fer valdre una teoria que crec que ha d'anar guanyant adeptes amb el temps, que no és altra que el fet que la capacitat de reacció, recuperació i rellançament de la nostra economia, com a conseqüència de l'obertura i diversificació econòmica, ens ha de conduir a cinc anys vista a ratis de creixement del nostre PIB més propers als d'una economia emergent que al convencional dels països que ens envolten. Temps al temps!

stats