Pirineus 02/08/2017

El Parc Olímpic del Segre 25 anys després, més viu que mai

La marca turística Ràfting Parc aconsegueix atreure 50.000 turistes a l’any amb la voluntat de créixer

M. M.
3 min
El Parc Olímpic del Segre durant la celebració de les finals. / Ajuntament de la Seu

La Seu d'UrgellAquest dimecres es compleixen vint-i-cinc anys de la celebració de les finals de la competició d'eslàlom en aigües braves dels Jocs Olímpics de Barcelona'92 al Parc del Segre de la Seu d'Urgell. L’equipament municipal va ser l’escenari de les proves decisives i del posterior lliurament de medalles. A més, la prova va ser una de les més seguides d’aquells jocs per televisió a nivell mundial, convertint-se en la quarta competició més vista de tots els jocs barcelonins.

La competició havia començat el dia abans, l'1 d'agost, amb les eliminatòries. El Parc del Segre va coronar com a campiona olímpica de K1 femení a l'alemanya Lisa Micheler, seguida de l'australiana Daniele Woodward i la nord-americana Dana Chladek. En la competició masculina, l'italià Pierpaolo Ferrazzi es va fer amb l’or, mentre el francès Sylvain Curinier es va quedar amb la plata i el bronze va ser per a l'alemany Jochen Lettmann. Tambés es van celebrar las categories C1 i C2.

El lliurament de les medalles en la categoria C2. / Ajuntament de la Seu

Els guanyadors es van convertir en els primers campions olímpics oficials de canoa eslàlom, tenint en compte que l'any 1972, als Jocs de Munic, l'eslàlom havia estat esport d'exhibició i no es va incorporar definitivament al programa del COI fins a la cita de la Seu. Vint-i-cinc anys després de l’entrega de medalles, els noms dels medallistes encara estan presents, juntament amb imatges de la competició, en un mural que presideix l'entrada de les oficines de l'actual Ràfting Parc. Alguns d'ells han mantingut el contacte amb la Seu i van ser presents a la commemoració que ja es va fer ara fa cinc anys, en el vintè aniversari. Joe Jacobi fins i tot va posar el nom de la ciutat a la seva filla, Seu Jacobi, que actualment també practica el piragüisme.

Cinquanta mil turistes a l’any, 25 anys després

Però més enllà de la participació als jocs olímpics de la capital catalana, el Parc del Segre actualment “s’ha convertit en el revulsiu turístic més important de la ciutat”. Així ho destaca l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, que també indica que la voluntat és situar la ciutat com a principal referent dels esports a la natura del sud d’Europa.

El Parc Olímpic del Segre té tres grans potes que el suporten. La primera està relacionada directament amb el parc urbà, on la gent hi va a passejar i s’utilitza com un espai d’oci lliure. La segona pota és la que està més relacionada amb l’esport d’alt nivell. A més, el centre de tecnificació de piragüisme en aigües braves és utilitzat pel club de la ciutat i també per esportistes d’àmbit català i espanyol.

Però la tercera, i la més important, pel que fa a l’impacte econòmic i de gent, és la vessant turística del parc. La quantitat de gent que s’aconsegueix atreure és tan gran que des de l’any passat es va tirar endavant la marca turística anomenada Ràfting Parc, que serveix per vendre multiplicitat d’activitats que es poden desenvolupar a l’interior del Parc Olímpic, com per exemple, ràfting, piragüisme, caiac, BTT, rocòdrom, etc. Tot plegat aconsegueix atreure més de 50.000 persones a l’any. “La vocació és créixer encara més”, ha destacat Batalla. L’alcalde també indica que l’espai ja es va concebre com una inversió que fos rendible passats els jocs. “La valoració és bona, i ha estat un encert que sempre s’hagi buscat la manera de rendibilitzar-lo”.

stats