Pirineus 19/03/2017

El director assistencial de l’Hospital de la Seu estira les orelles a Compromís

Els adverteix de difondre dades “mal interpretades”, “mal raonades” i “mal explicades”

ARA Andorra
2 min
El Sant Hospital La Seu / M.T.

Andorra la VellaEl director assistencial de la Fundació Sant Hospital (FSH), Jordi Fàbrega, ha sortit al pas de la informació que va emetre fa uns dies Compromís per la Seu en un comunicat, segons la qual avisava d’un augment de la derivació de malalts de l’Hospital de la Seu a Lleida i Barcelona. Fàbrega ha replicat, en un article titulat ‘Perquè les dades que denuncia Compromís x la Seu són una bona notícia’, que les xifres i percentatges difosos pel principal partit de l’oposició a l’Ajuntament estan “mal interpretades, i per tant mal raonades i mal explicades”.

Fàbrega aclareix que les dades que es refereixen només a pacients hospitalaris no tenen en compte el pacient ambulatori. I afegeix que la informació publicada per Compromís, sobre un suposat increment de malalts que no s’atenen directament a la FSH i que es deriven a altres grans ciutats, “no és certa”. “El nombre de derivacions és el mateix però el nombre d’ingressos ha disminuït de manera significativa, per tant, el que hi ha és un increment en el percentatge de malalts hospitalitzats que no ho fan a la FSH, però no perquè aquests augmentin sinó perquè baixa el conjunt de malalts de l’Alt Urgell que requereixen ingrés hospitalari al nostre centre o a un altre, i això és una excel·lent notícia, que demostra que anem pel bon camí”, explica el doctor.

El dirigent hospitalari hi posa xifres: en els darrers anys hi ha hagut entre 650 i 700 derivacions, i en canvi, entre el 2009 i el 2016 hi ha hagut 404 pacients menys. De fet, apunta Fàbrega, les xifres que el Departament de Salut considera òptimes de resolució per un centre hospitalari com el de la Seu són exactament el 70%.

“La resta tindran malalties que no les podrem atendre aquí perquè necessiten una expertesa que nosaltres difícilment tindrem, al no tenir suficients malalts per la nostra població, aquests malalts mereixen que els nostres professionals realitzin aquí una primera atenció com això ho fem, però l’atenció més acurada l’ha de fer un especialista més habituat al seu maneig, i un cop solucionada aquesta fase més aguda, retorni al nostre centre per la seva recuperació”, argumenta el doctor.

Fàbrega contextualitza disminució d’ingressos per la disminució de la població de la comarca, 1.500 persones (-6,6%) del 2009 al 2015, i per “l’evolució de la medicina, on es prioritzen les cures en el propi domicili del pacient”. “Hem aconseguit que 7 de cada 10 malalts intervinguts al centre no necessitin l’ingrés posterior, només això explica una disminució de 300 ingressos per any”, afegeix.

Fàbrega conclou l’article amb una felicitació per als treballadors del centre, i recorda que el percentatge d’ingressos de la FSH és “molt similar a la resta d’hospitals del Pirineu”.

Article de Fàbrega
stats