Publicitat
Publicitat

L'Alt Urgell i la Seu engeguen el pla per dinamitzar la comarca

Impulsa 2026 s'ha presentat aquest dilluns amb l'objectiu de mobilitzar els agents socioeconòmics i fomentar la participació ciutadana per avançar en els propers 10 anys

Aquest dilluns al matí s’ha presentant a la capital alturgellenca l’inici d’Impulsa 2026-Pla Estratègic Alt Urgell-la Seu d’Urgell que pretén ser una eina que permeti seguir dinamitzant tant econòmicament com socialment tota la comarca en els pròxims deu anys. Així ho han explicat conjuntament, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, i l’alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, així com la responsable tècnica de coordinar aquest pla, Meritxell Rodríguez.

En la presentació del Pla, Jesús Fierro ha explicat que la necessitat de posar en marxa aquest pla estratègic ve donada “arran d’haver viscut una crisi econòmica, o un canvi de model econòmic i social, que ens fa plantejar a on som i a on volem anar com a territori”.

El president comarcal ha remarcat que el pla té com a objectiu “la planificació estratègica única per a tota la comarca on també s’inclogui la Seu d’Urgell”, per tal d’assolir uns objectius consensuats per tots els agents socioeconòmics i les administracions públiques del territori. Per la seva part, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha coincidit amb el president alturgellenc que amb Impulsa 2026 “es vol escriure un full de ruta entre administracions públiques, veïns i veïnes i empreses per trobar, entre tots, les línies estratègiques que facin possible tirar endavant la comarca tant des del punt de vist econòmic com social, amb l’objectiu que el futur no ens agafi desprevinguts”.

Val a dir que l’últim gran debat d’aquestes característiques es va produir entre els anys 1998 i 1999, materialitzant-se el Pla Estratègic de la Seu d’Urgell. En l’actualitat, es creu oportú determinar la direcció de l’Alt Urgell i de la Seu d’Urgell conjuntament a partir d’un procés de diàleg entre els agents privats, la ciutadania i l’administració. En aquest sentit, Fierro ha fet una crida a la participació de tothom a l’hora de la seva elaboració i ha volgut subratllar, també, que “aquest pla és possible gràcies a la bona relació entre l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell”. L’alcalde urgellenc també ha ressaltat “el bon binomi” format per l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell “a l’hora de treballar estratègicament plegats per encara el futur de tota la comarca”. 

Un pla amb tres fases

Aquest projecte participatiu, que engloba la Seu i l’Alt Urgell, i que marcarà les línies d’actuació fins l’any 2026 consta de tres fases. La primera és la fase de la diagnosi; la segona es marcaran els objectius i estratègia, mentre que la tercera fase s’elaborarà el pla d’acció. A més a més, cadascuna d’aquestes tres fases comptarà amb les seves eines de participació.

El procés participatiu d’Impulsa comptarà amb diverses eines d’informació, consulta i comunicació: un web, correu electrònic, un butlletí, les xarxes socials (Facebook, YouTube i WhatsApp) i l’espai anomenat 'Fem un cafè?', que facilitarà la participació oberta tant grupal, temàtica com focal.

Pel que fa al calendari d’aquest projecte participatiu, l’any 2017 tindrà lloc l’elaboració del pla, mentre que a partir de 2018 ja es podran aplicar les estratègies tant econòmiques com socials que en sorgeixin, fins al 2026.

Impulsa 2026 disposa d'una taula de pla estratègic, una comissió tècnica del pla i un equip de coordinació. El pla també disposa amb l’assistència tècnica de l’empresa DALEPH. Val a dir que el preu d’adjudicació d’aquesta empresa ha estat de 41.950 euros, que ha tingut una subvenció de 33.560 euros per part de la Generalitat de Catalunya.