Pirineus 16/10/2015

El formatge artesà, de nou protagonista

El concurs popular és una de les novetats d'aquesta 21a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu

Maria Martí
5 min
Detall del concurs de formatges / Ajuntament de la Seu d''Urgell

La Seu d'UrgellHi ha un cap de setmana a l’any que la Seu d’Urgell fa una olor a formatge especial. És l’aroma característica dels productes de les formatgeries artesanes dels Pirineus que es donen cita a la capital alturgellenca per mostrar els seus millors formatges a un públic professional i també als curiosos i apassionats per aquest producte. La Fira de Formatges Artesans del Pirineu s’emmarca en la mil·lenària Fira de Sant Ermengol, que es remunta a l’any 1048, la més antiga de la qual es té constància a la península Ibèrica.

La fira ha anat canviant de dates al llarg de la història. Generalment se’n celebrava una a l’entrada de la tardor, en què els pagesos i ramaders podien col·locar els seus excedents i preparar-se per a l’hivern, i també se n’havia fet una pels volts de la Mare de Déu d’Agost i una altra al mes de març. Però la fira més important era la de tardor, que coincidia amb la festivitat de sant Ermengol –va morir el 3 de novembre del 1035–. Era una gran fira de bestiar, com la de Salàs de Pallars i la d’Organyà.

El formatge, peça clau

Amb la pèrdua de vitalitat de la ramaderia, es va reconvertir als anys setanta en una fira agrària i de mostres, fins que l’any 1995 va acollir la primera edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, un esdeveniment que l’ha revitalitzat. Aquest any la Fira de Formatges arriba a la 21a edició plenament consolidada i amb la presència de 44 formatgeries que elaboren un centenar de varietats, algunes de les quals es presentaran al concurs que té lloc dissabte al matí. De fet, una quarantena de tastadors professionals decidiran quins són els millors formatges en les 13 categories previstes, segons la llet i els processos d’elaboració. A més, en aquesta edició s’ha inclòs una nova categoria, de iogurts i llets fermentades. Pel que fa al tipus de llet, 23 formatges s’elaboren amb llet d’ovella, 18 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca.

Concurs popular

El concurs, ja consolidat, servirà de marc per a l’entrega del premi Amic del Formatge al xef osonenc Nandu Jubany, en reconeixement a la defensa i promoció del formatge artesà que Jubany està duent a terme al seu restaurant. Durant tot el dissabte, amb la intenció d’implicar els visitants en la mostra, en aquesta ocasió per primer cop el públic també podrà dir-hi la seva participant en el concurs popular per triar quin és el seu formatge preferit d’entre els que hauran pogut degustar als estands. A banda del guanyador del concurs, que rebrà un diploma acreditatiu, se sortejarà entre tots els participants un lot de cinc quilos dels formatges assistents a la fira.

Els que s’acostin a la Seu d’Urgell els dies 17 i 18 d’octubre podran tastar l’extensa varietat de formatges provinents d’Euskadi, Navarra, França i Catalunya adquirint un tiquet de degustació, amb el qual poden tastar cinc formatges diferents i prendre una copa de vi, de cervesa artesana o d’aigua. A més, el tiquet també permet fer dos tastos a l’espai Tast Km 0, en què hi ha representats els productors agroalimentaris de proximitat. La mostra disposa de 23 formatges catalans, nou de bascos i navarresos, cinc d’aragonesos i tres de francesos. En aquesta edició el formatge convidat és de Son Vives, a Ferreries, Menorca.

Aula de Tast

La fira es converteix en punt de trobada per a professionals del sector formatger, que a més poden participar en la jornada tècnica que es fa divendres, però també és un referent per a la gent a qui apassiona aquest món. Un món en què poden aprofundir a través dels tallers que s’organitzen a l’Aula de Tast i que volen aportar més coneixement sobre les propietats organolèptiques, els maridatges, els processos de producció i les singularitats dels formatges.

Aquesta oferta formativa per al públic en general es completa amb activitats culinàries per als infants i demostracions de cuina del formatge a càrrec de restauradors locals. De fet, els restauradors de la comarca s’impliquen a fons en un

certamen que saben que és molt important per al territori i ofereixen àpats en què el formatge és el fil conductor.

Una de les novetats que presenta l’Aula de Tast és un tast a cegues guiat per un gastrònom invident. Amb el títol 'Formatge a les fosques', es vol que els participants experimentin amb més profunditat els sabors dels aliments, i en especial dels formatges, quan es veuen privats d’un altre sentit: la vista. Aquesta serà l’activitat que tancarà l’Aula, diumenge, i posarà el punt final a tot un cap de setmana de propostes com el Joc de l’Hostaler, en què els nens aprenen l’ofici d’hostaler, les nocions bàsiques de cuina i servei de manera didàctica. Per als més petits també s’han preparat uns tallers d’elaboració del formatge que es faran tant dissabte com diumenge i en què l’objectiu és que juguin aprenent i es familiaritzin amb el món del formatge. Els tallers aniran a càrrec de l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu.

L’Aula també ofereix la possibilitat de fer un tast guiat de cervesa Ctretze amb formatge Casa Mateu, una cervesa sense additius ni conservants que vol donar a conèixer les comarques de muntanya a través de les seves dues referències: la Solana i l’Obaga. L’Aula també preveu un tast de vins i formatges d’alta muntanya a càrrec del Celler Batlliu de Sort i la Formatgeria Tros de Sort. En aquest cas la proposta va a càrrec de cinc pallaresos que representen uns vins d’alçada elaborats a diferents comarques del Pirineu, amb vinyes de 'pinot noir' i 'riesling' sobre la Noguera Pallaresa. La 21a edició de la Fira de Formatges també acollirà la presentació del llibre Formatges, els 50 millors de Catalunya, editat per Cossetània i escrit per dues especialistes en la matèria, Natàlia Nicolau i Laia Pont. Precisament elles dues seran les encarregades de fer el tast guiat de formatges guanyadors del concurs, dissabte a les 16.00 h i a les 19.00 h.

Fira de Sant Ermengol

Des de fa 20 anys el formatge és el referent de la Fira de Sant Ermengol, però no s’ha d’oblidar la resta de sectors que hi participen. El pavelló poliesportiu acollirà més de 40 estands de les empreses, entitats i associacions de la ciutat, dels quals quatre són administracions, 13 associacions i 27 empreses (12 productors alimentaris de proximitat i 15 multisectorials). Així, a banda del pavelló dels formatges, la fira inclou una mostra ramadera, amb exposició de vaques de raça frisona, bruna, xarolesa i llemosina; a més d’exemplars de cavall pirinenc català; una fira d’artesania d’arts i oficis del Pirineu, i l’Autofira. La fira s’ha convertit, doncs, en un dels grans esdeveniments anuals de la ciutat, per la repercussió econòmica i social que comporta.

stats