Política 03/10/2017

Martí: "La violència no porta a cap camí, la sortida és el diàleg"

Sobre la situació a Catalunya, el síndic general, Vicenç Mateu, lamenta que, en lloc de reconduir-se la situació, "cada dia es veu un esgraó més en l'escalada"

Ana
2 min
El cap de Govern durant la sessió inaugural de la reunió de l'OSCE-PA / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, en declaracions posteriors a la inauguració de la conferència de tardor de l'OSCE que s'està celebrant a Andorra, ha manifestat sobre els esdeveniments d'aquest diumenge a Catalunya que "la violència no porta a cap camí", i que la sortida és és el diàleg polític, el respecte dels drets fonamentals i el respecte dels marcs constitucionals. També ha afegit que Andorra continuarà conservant una "excel·lent relació" amb Espanya i un "excel·lent veïnatge" amb Catalunya. Toni Martí ha assegurat que el seu posicionament és el que pertoca a un polític "prudent i responsable" i que no fa ingerències en assumptes que pertoquen a l'estat veí.

Pel que fa a les mobilitzacions d'aquest dimarts, que han afectat el trànsit d'accés i de sortida d'Andorra durant tot el dia, Martí ha assegurat que pot entendre la reacció, tot i que si la situació durés molts dies seria un perjudici important i haurien d'iniciar negociacions per trobar una sortida.

De la seva banda, el síndic general, Vicenç Mateu, ha assegurat que tothom ha quedat "xocat i sorprès" pel fet que s'hagi arribat a aquests extrems, i considera que "fa molt temps que s'ha trencat el diàleg". De fet, ha afegit que "el que veiem és que en lloc d'anar a una situació de reflexió per reconduir el conflicte", cada dia és "un esgraó més en l'escalada". Malgrat tot, el síndic general confia que es pugui recuperar el diàleg, i ha demanat "gestos des de les dues parts". El pitjor, segons Mateu, és la divisió que s'està produint entre una part de Catalunya i Espanya, i també dins de Catalunya, però confia que es pugui recuperar "des del respecte per la legalitat i la Constitució".

Ciberseguretat, canvi climàtic i educació

Durant la jornada inaugural de la reunió de tardor de l'OSCE-PA, el cap de Govern ha lloat la rellevància del multilateralisme per a països petits com Andorra, perquè en un organisme com aquest poden estar en igualtat de condicions amb els altres membres. Sobre els tres temes que es tractaran, Martí ha recordat que Andorra va ser un dels primers països en fer efectiva la contribució a la COP21, així com la prioritat del Govern per impulsar el sector de noves tecnologies i fer front al mal ús d'Internet.

Vicenç Mateu també ha destacat que la seguretat és un bé molt preuat a Andorra i un dels principals actius de la seva qualitat de vida, i s'ha mostrat convençut que la conferència servirà per posar en comú solucions concretes i compartir experències. "La paraula serà l'instrument de cooperació durant aquests tres dies", ha conclòs.

stats