Política 28/06/2016

Andorra i els Cierco apareixen a les controvertides converses entre Jorge Fernández Díaz i De Alfonso

Asseguren tenir informació sobre els comptes il·lícits de Trias i confien que aquests estiguin a BPA, ja que el director de l'Oficina Antifrau té bona amistat amb els accionistes majoritaris

ARA Andorra
2 min
"Ahir hagués dimitit": Daniel de Alfonso al Parlament, en 10 frases

Andorra la VellaL'escàndol sorgit arran de la filtració de les converses entre el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, segueix molt viu, tenint en compte que el diari digital Público continua publicant per capítols estralls de la conxorxa entre el polític i el director. La darrera és d'aquest passat dilluns, i situa Andorra com un dels grans protagonistes d'un entramat que pretenia fer sortir a la llum presumptes operacions il·lícites del llavors alcalde de Barcelona (la gravació és de l'octubre del 2014), Xavier Trias. Abans que aquesta informació sortís als mitjans, ja parlaven sobre la possibilitat de poder filtrar a la premsa la possessió de diners il·lícits a l'estranger per part de Trias, per valor superior als 12 milions d'euros. Dins les converses, apareix Andorra com el lloc on finalment l'exalcalde hauria presumptament dipositat els diners. I encara més, també hi apareixen Banca Privada d'Andorra i els germans Cierco.

De Alfonso assegura tenir documents amb la quantitat exacta, el número del compte corrent i la data en què Trias va tancar aquest compte a Suïssa, per portar-lo a "la Banca d'Andorra". Així mateix, assegura que "tinc també un germà seu que... creu-me!", va obrir a Suïssa un compte amb 20 milions d'euros. Afegeix que té aquesta informació "de fa dies".

La conversa amb Fernández Díaz segueix i se centra més en el Principat. Comencen a recordar el 'cas Pujol' i com la captura de pantalla amb tota la informació bancària procedent del seu compte a Banca Privada d'Andorra el va enfonsar. En aquest sentit, reconeixen que no tenen en possessió un document així de ferm que pugui fer el mateix amb Trias.

I és aquí on De Alfonso introdueix els Cierco dins la conversa. Confia que la informació que té sobre Trias i els seus comptes a Andorra siguin a la BPA, "perquè Higini Cierco, que és un bon amic meu...i Ramón, que ja no el conec tant... Però Higini sí. Higini té por que se li trenqui el seu tema de Banco Madrid", explica al ministre, fent referència a l'operació de compra de BPA al banc madrileny, que finalment es va tancar. És a dir, la seva amistat podria acabar permetent tenir documents com el de la captura de pantalla de Pujol.

En aquest punt, Fernández Díaz també afirma que no sap a quin banc ha transferit els diners Trias, però sí que ho ha fet a Andorra.

La conversa deriva llavors en la conveniència o no de filtrar aquesta informació als seus mitjans afins (mencionen sobretot El Mundo i l'ABC). De Alfonso assegura que encara tenen temps. Finalment aquesta notícia va ser publicada a El Mundo a finals d'octubre. Però Trias ho ha negat des del primer moment, i de fet es va querellar contra el mitjà.

stats