Política 22/05/2017

Andorra i Noruega aborden una cooperació per facilitar la incorporació de les normes europees

Saboya destaca que es tracta que “Andorra pugui utilitzar els serveis i l'experiència" de l'EFTA

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, amb el ministre d’Afers Exteriors de Noruega, Frank Bakke-Jensen.  / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, juntament amb el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s’ha reunit aquest dilluns al matí amb el ministre d'Afers Europeus de Noruega, Frank Bakke-Jensen, desplaçat en visita oficial a Andorra. Durant la trobada, han abordat l'estat de l'agenda negociadora d'Andorra amb la Unió Europea i, en aquest sentit, han tractat la possibilitat d’acordar una col·laboració amb el secretariat de l'Associació Europea del Lliure Comerç (EFTA), amb l'objectiu de facilitar la participació i el seguiment del disseny de les futures normes de la UE per tal de defensar les especificitats andorranes. En aquest sentit, Saboya ha manifestat que “l'EFTA ajuda molt en el procés d’incorporació del cabal comunitari” i per això es voldria aquesta cooperació perquè “Andorra pugui utilitzar els seus serveis i la seva experiència".

El ministre d'Afers Europeus ha convidat a l'equip tècnic al càrrec de la negociació per a un acord d'associació amb Europa a visitar Noruega per tal de dur a terme unes jornades de treball per intercanviar experiències i coneixements al voltant dels diferents dossiers de la UE, segons han informat des del Govern.

Saboya ha destacat que Noruega és “el país més gran finançador de les institucions de l'Espai Econòmic Europeu” i, per tant, cal “assegurar la seva bona predisposició a què hi hagi cooperació”. D’aquesta manera, ha valorat positivament que estiguin oberts “a obrir un diàleg”. En els propers mesos caldrà no només un treball amb Noruega sinó també amb Liechtenstein i amb Islàndia i el mateix secretariat de l'EFTA per veure com es podria “vehicular algun tipus de prestació de serveis per part d'ells que no tingui cap impacte negatiu amb el dia a dia de l'EFTA, però que permeti a Andorra assegurar que els mecanismes de treball del futur siguin el més eficients possibles”, ha remarcat Saboya.

Saboya, juntament amb l'equip tècnic d'Afers Exteriors, han mantingut un dinar de treball amb el ministre Bakke-Jensen, acompanyat de l'ambaixador de Noruega a Andorra, Helge Skaarai, i de l'assessor especial per a les Nacions Unides, Gulleik Larsen. La delegació noruega ha presentat la seva candidatura com a membre no permanent del Consell de Seguretat per al període 2020-2021.

En acabar la reunió, la delegació noruega ha visitat la Casa de la Vall, on han estat rebuts pel síndic general, Vicenç Mateu, segons han informat des de l’executiu.

stats