Política 17/01/2017

Andorra 'apareix' a la llista de països que hauran de sol·licitar autorització prèvia per viatjar a la UE

El Principat deixa de constar entre els petits estats exempts de necessitar visat, motiu pel qual SDP demana explicacions al Govern

C.g.
3 min
Jaume Bartumeu, president d'SDP i Victor Naudi, conseller general d'SDP, expliquen els canvis dins de l'ETIAS / C.G.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés, a través del seu president, Jaume Bartumeu, i del conseller general dins del grup mixt, Victor Naudi, ha denunciat aquest dimarts al migdia la sorprenent 'desaparició' d'Andorra dins la llista de petits estats del continent europeu que estaran exempts de necessitar una autorització prèvia per poder entrar a la Unió Europea. El Sistema Europeu d'Informació i Autorització de Viatges (ETIAS), és un requisit que la UE vol implementar abans del 2020 amb l'objectiu de controlar l'entrada de persones dins les seves fronteres, a l'estil de l'autorització ESTA que ja es reclama per viatjar als Estats Units. És a dir, i tal com consta als darrers documents publicats per la Comissió Europea, tots els ciutadans andorrans haurien de demanar aquesta autorització prèvia abans de desplaçar-se dins la UE, un requisit que costarà cinc euros i que tindrà una vigència de cinc anys.

La problemàtica recau en el fet que, al redactat del reglament inicial de l'ETIAS, i que data del 16 de novembre de l'any passat, s'especifica que hi ha una sèrie de països exempts de necessitar aquest visat: Andorra, Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà. No obstant això, a la relació de països que s'hauran de sotmetre a l'ETIAS, publicada aquest gener per la pròpia UE, hi consta Andorra, però no Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà. Els motius? Dins de la prudència ja que el reglament final encara no s'ha aprovat pel Parlament Europeu (també ha de passar pels consells de ministres de tots els estats membres), Bartumeu ha plantejat hipòtesis com l'augment de màfies relacionades amb el contraban des d'Andorra cap a França, o les diverses operacions relacionades amb blanqueig de diners provinents d'Espanya que situen Andorra com a epicentre. També podrien ser mostra que les negociacions amb la UE "no van tan pel bon camí com ens explica el cap de Govern", ha manifestat Bartumeu.

En qualsevol cas, si finalment els ciutadans andorrans necessitessin visat per entrar a la UE representaria "un retorn al passat" preconstitucional, ha lamentat Naudi, i el passaport andorrà passaria a ser "un document de segona". És veritat que a aquesta llista de països que necessitaran omplir l'ETIAS hi consten països com els Estats Units, el Canadà o el Japó (són tots països tercers de la UE que no necessiten visat), però el que considera incomprensible SDP és que Andorra no sigui tractada igual que la resta de petits estats europeus.

"Que el Govern s'expliqui"

Per tot plegat, Socialdemocràcia i Progrés ha interpel·lat al Govern perquè doni explicacions al respecte. "És estrany que no hagi dit res de res", ha lamentat Bartumeu. "Algú ens ha mogut de lloc", ha afegit, plantejant si aquest moviment té alguna cosa a veure amb el procés de negociació que s'està desenvolupant entre Andorra i la UE per tancar l'acord d'associació. Mònaco i San Marino també es troben en negociacions i ells no consten a la llista de països de l'ETIAS, ha recalcat.

Així mateix, Naudi ha assegurat que els consellers generals tampoc tenen constància d'aquest moviment. "Si el Govern ho sabia, on està el sentit d'Estat? Hauria d'haver informat als grups parlamentaris", ha reclamat.

El sistema ETIAS que vol impulsar la UE busca reforçar la seguretat davant atacs de terrorisme i blanqueig de capitals. Brussel·les assegura que l'autorització es podrà sol·licitar en qüestió de minuts per Internet. El sistema creuarà les dades dels sol·licitants amb les bases de dades policials i negarà l'entrada d'un ciutadà extracomunitari si detecta alguna irregularitat.

stats