Política 23/09/2016

Andorra inicia les negociacions d'un CDI amb Àustria i les ultima amb Xipre

El Principat ja ha signat set convenis de no doble imposició (tres dels quals ja estan en vigor), i n'està negociant quatre més

Ana
3 min
Gilbert Saboya amb el seu homòleg austríac, Sebastian Kurz / SFG

Andorra la VellaEl ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha acordat amb el seu homòleg austríac l'inici de les negociacions d'un conveni per evitar la doble imposició. La trobada ha tingut lloc a Nova York, on Saboya també s'ha reunit amb el ministre d'Afers Exteriors de Xipre, amb el qual ha celebrat que les negociacions amb aquest país per signar un CDI estiguin arribant al seu tram final. Tal com ha destacat el cap de Govern, Toni Martí, en declaracions a l'ANA, actualment Andorra ja ha signat set CDI (tres d'ells ja estan en vigor), i n'està negociant quatre més. Martí ha remarcat que 10 d'aquests convenis signats o en vies de negociació corresponen a països de la UE, de manera que "si ens consideressin un país no cooperant o no transparent no estarien disposats a negociar".

En el marc de la presència del cap de Govern i del ministre d'Exteriors a l'Assemblea General de les Nacions Unides, l'Executiu ha informat aquest divendres que s'ha acordat amb Àustria l'inici de les negociacions d'un conveni de no doble imposició. Aquest acord se suma a la decisió d'iniciar el mateix procés amb Bèlgica i Holanda, també assolit aquesta setmana a Nova York.

Gilbert Saboya s'ha reunit amb el seu homòleg de la República d'Àustria, Sebastian Kurz, i han acordat la voluntat comuna d'emprendre la negociació bilateral en matèria fiscal aquesta mateixa tardor. Tal com ha informat el Govern, els ministres han valorat que aquest instrument "és una excel·lent oportunitat per l’impuls de futures iniciatives empresarials".

Paral·lelament, Saboya també ha coincidit aquest divendres amb el ministre d'Afers Exteriors de Xipre, Ioannis Kasoulides. Tots dos han celebrat que els equips negociadors per al conveni de no doble imposició estiguin afrontant el tram final de la negociació, i confien que l'acord es pugui concloure pròximament. A més, els ministres també han manifestat la seva voluntat d’intercanviar experiències i sinèrgies de treball en l’àmbit de la diversificació econòmica.

El cap de Govern, Toni Martí, ha celebrat que el viatge a Nova York hagi donat tants fruits en matèria de convenis de doble imposició, i ha aprofitat per remarcar que 10 dels convenis que s'han signat o s'estan negociant corresponen a països de la Unió Europea, sortint al pas així de les recents polèmiques en relació amb l'homologació d'Andorra i en el fet que Andorra aparegui en la llista preliminar que la UE ha publicat per elaborar una futura llista de paradisos fiscals. En aquest punt, Martí ha recordat que s'està negociant amb Portugal perquè Andorra pugui sortir de la seva llista de paradisos, que Bèlgica ja va treure el Principat de la llista, i que hi ha molts països que, arran de la signatura del conveni amb l'OCDE "automàticament ens trauran de la llista". "Si països amb un pes a la UE com Holanda o Bèlgica ens consideressin no cooperants, no estarien disposats a negociar", ha conclòs.

D'altra banda, Toni Martí també ha destacat altres trobades que ha mantingut durant la seva estada a Nova York, com és el cas de la secretària General Iberoamericana, Rebeca Gryspan. Pel que fa a la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, que va girar entorn al conflicte de Síria, el cap de Govern ha reconegut que no es va avançar massa a causa dels posicionaments enfrontats dels països amb dret de veto. Amb tot, ha assegurat que hi ha la voluntat unànime de la comunitat internacional de fer el necessari per acollir els refugiats, però entén les queixes de la ciutadania pel fet que hi hagi grans declaracions i en canvi es trigui tant en aplicar-les.

Per últim, aquest dissabte el cap de Govern mantindrà una trobada amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que ha aprofitat l'Assemblea General per acomiadar-se del seu càrrec tot fent autocrítica i demanant una reforma en el sistema de presa de decisions de l'organisme.

stats