Política 19/07/2017

Artur Mas assegura que l'1-O els residents catalans podran votar amb "normalitat"

L'expresident català també destaca que si es confirma la filtració de comptes de BPA es demostrarà la "ingerència de l'estat espanyol a un país independent com és Andorra"

M. M.
2 min
La sala gran del Centre de Congressos amb més de 200 persones per escoltar Artur Mas. / M.M.

Andorra la VellaL'expresident de la Generalitat i actual president del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Artur Mas, ha assegurat que els catalans residents a Andorra podran votar amb "total normalitat". Segons ha explicat Mas, aquells que vulguin dipositar el vot en el referèndum d'independència català del proper 1 d'octubre s'hauran d'inscriure al registre de catalans a l'exterior. Amb aquest procediment, que es pot consultar a la web de l'ANC d'Andorra, els residents catalans al Principat podran exercir el dret a vot malgrat "els entrebancs que posarà l'estat espanyol, que farà la guitza fins a l'últim minut".

Artur Mas ha fet aquestes declaracions aquest dimecres davant dels mitjans de comunicació abans de realitzar una conferència al Centre de Congressos d'Andorra la Vella i organitzada per l'ANCxerrada, i després de fer un repàs a la història més recent de Catalunya per explicar com s'ha arribat al moment actual, Mas ha contestat les preguntes dels assistents.

Pel que fa al lloc on s'haurà d'anar a votar, Mas ha explicat "que ja hi ha un precedent", en referència al procés participatiu que es va celebrar el 9 de novembre de 2014 quan a Andorra es va habilitar un punt per dipositar el vot. "Espero que aquesta vegada el govern de la Generalitat tornarà a trobar la manera per donar les màximes facilitats", ha dit. L'expresident també ha recordat que el procés "sempre es farà amb transparència perquè ha de ser un votació escrupolosa i seriosa".

Davant del paper que ha de tenir Andorra envers el procés d'independència que està duent a terme el país veí, Mas no s'ha volgut mullar i ha indicat que el país té "tot el dret de definir la seva política de veïnatge i exterior i nosaltres no ens hi ficarem". Tot i això, l'expresident també ha recordat que es comparteix un espai cultural i lingüístic comú però Catalunya no té cap "esperit colonitzador". L'actual president del PEDCat també ha explicat que si es confirma la filtració de comptes de BPA es demostrarà la "ingerència de l'estat espanyol a un país independent com Andorra i tot indica que la pressió de la policia espanyola va existir".

stats