Política 10/02/2017

Aval dels comuns de DA a l'increment de les transferències

Els mandataris comunals taronges han refermat les polítiques engegades per l'Executiu

Ana
2 min
Reunió de DA per tractar la descongelació de les transferències

Escaldes-EngordanyEls cònsols de Canillo, Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany s’han reunit aquest divendres a la tarda amb el cap de Govern, Toni Martí, la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, els presidents del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró i Miquel Aleix, el secretari general del partit, Èric Jover, i el secretari d’organització, Esteve Vidal, per tal de valorar el rebuig del Consell General a la congelació de les transferències comunals.

Els mandataris comunals consideren “suficient” la quantitat fixada en l’acord institucional del 2014 que reportava 54,6 milions d’euros a les diferents arques parroquials, malgrat que s’han mostrat “conformes” amb l’increment de les transferències que repercutiran en els pressupostos l’exercici 2017, tot i que la regularització es durà a terme l’any 2018.

Malgrat l’increment, els cònsols han reiterat la seva aposta per les reformes engegades per part de DA i han posat de manifest la necessitat de reformular el model de transferències, per tal de “garantir la sostenibilitat” del model de transferències comunals, atès que segons fonts properes a DA aquest sistema quedaria “compromès” si continués creixent l’import d’aquesta partida. A més, des de DA també s’ha assegurat que en cap moment s’ha parlat de retornar aquest increment.

D’altra banda, els comuns de Sant Julià de Lòria i La Massana han reafirmat la seva disposició a “acatar” les mesures aprovades pel Consell General. El cònsol major de la Massana, David Baró, ha recordat que “en el seu moment ja vam dir que respectaríem la decisió presa al Consell General”. A més, Baró ha explicat que en funció de quan es produeixi aquesta transferència valoraran on anirà destinat aquest increment, ja que “el pressupost d’aquest any ja està tancat i no afecta per a res aquest increment, per tant seria superàvit de caixa que es podria destinar a inversió”. Tot i això, també ha afegit que “en cas de produir-se més tard ja veuríem on destinar aquests diners”.

Per un altre costat, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha manifestat aquest divendres al matí que l’increment de les transferències anirà destinat a “alleugerir l’endeutament”. A més, Vila també s’ha mostrat favorable a “acatar” les decisions preses pel Consell General.

Cinca dona la qüestió de la congelació de les transferències per tancada

D'altra banda, en declaracions als mitjans de comunicació durant un acte a Soldeu, Jordi Cinca ha assegurat que després que no prosperés la mesura encaminada a ajustar la transferència als comuns per sota de l'establert, “no cal donar més voltes” a la qüestió, ja que el que s'ha de fer és aplicar la Llei de transferències, i traspassar als comuns l'import que surti del càlcul del 18% dels ingressos del 2016. Amb tot, el ministre ha reiterat que de moment es transferiran 54,6 milions, i que la regularització, amb tota probabilitat, no s'haurà de fer fins l'any vinent, quan s'hagi fet la liquidació del pressupost de l'any passat, de manera que enguany no s'haurà de reduir cap partida per fer front a aquesta despesa.

stats