Política 09/10/2015

Baró, obert a debatre la rebaixa dels anys per accedir a la nacionalitat

La voluntat és vincular el debat amb la negociació per l'acord d'associació amb la Unió Europea

Ana
2 min
El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, durant la seva intervenció

Andorra la VellaEl president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, s'ha mostrat obert, aquest divendres durant el debat d'orientació política, a debatre la proposició de llei que el Partit Socialdemòcrata té previst presentar a tràmit parlamentari per rebaixar els anys per accedir a la nacionalitat. Baró ha dit que la voluntat és vincular aquest debat amb la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea, que segons ha assegurat "obre la via per encarar el debat sobre l'accés a la nacionalitat andorrana des de noves premisses". Sobre l'acostament a Europa, Baró ha celebrat el suport que els grups d'esquerres donen a la negociació, així com la posició més "europeista" que ha mostrat Josep Pintat aquest divendres. D'altra banda, el líder demòcrata ha instat el Govern a abordar la reforma integral de la funció pública en el termini més breu possible, tenint en compte que queda un any per complir el mandat de la Llei de modificació dels complements dels funcionaris.

Baró ha centrat la seva intervenció a valorar la tasca feta pel Govern i invalidar les crítiques fetes des de l'oposició. Entre d'altres, ha assegurat que "no sé on veuen la letàrgia de DA durant l'anterior legislatura", i s'ha mostrat convençut que el discurs de Toni Martí va estar ple de contingut i amb propostes concretes, tot i reconèixer que va ser llarg.

Sobre l'afer BPA, Baró ha reconegut un cert retard en el lliurament de la documentació demanada per la comissió de vigilància, però ha assegurat que "hi ha vida més enllà de l'afer BPA", per tot seguit assenyalar que els indicadors apunten cap a una millora de l'economia.

Baró ha donat suport a l'augment de cotitzacions, tot i que considera que ha d'anar acompanyat de mesures per a una gestió més eficient de la seguretat social i, pel que fa a la reforma laboral, ha lamentat que la paraula flexibilització es vegi com a proposta neoconservadora i s'associï a precarització. Considera que això és una lectura intencionada i esbiaixada, perquè la reforma beneficiarà tant els treballadors com els empleats, i ha demanat paciència perquè la proposició de llei serà sotmesa als grups parlamentaris i als agents econòmics per tal de poder-la discutir.

En la seva segona intervenció, Ladislau Baró ha tornat a referir-se a la qüestió de la proposició de llei per rebaixar els anys de nacionalitat, i ha indicat que el posicionament del grup parlamentari serà lligar aquest debat al mandat constitucional que prohibeix la doble nacionalitat. "Som partidaris d'encarar la rebaixa dels anys per poder accedir a la nacionalitat de forma paral·lela a l'existència d'aquest mandat fins que arribi el moment que es vulgui modificar aquest mandat". L'objectiu, per Baró, és desincentivar la doble nacionalitat, i la manera de fer-ho és "afavorint la feina dels andorrans dins el mercat interior europeu".

stats