Política 15/02/2017

Camp: “Globalment es pot dir que la crisi l'hem deixat enrere”

L'augment d'assalariats afecta a tots els sectors econòmics, a excepció del financer que està reduïnt les seves plantilles

Ana
2 min
El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha presentar els indicadors econòmics del 2016

Andorra la Vella“Globalment es pot dir que la crisi l'hem deixat enrere”. Així ha valorat el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, els indicadors econòmics del 2016, ja que ha assegurat que els principals sectors econòmics presenten xifres positives. En canvi, ha advertit que el sector financer és el que més està ajustant les seves plantilles i encara preveu una reducció de llocs de treball “fruit de l'adaptació a l'intercanvi automàtic d'informació”. Tot i això, el Govern confia que aquest fet no afecti el conjunt de l'economia a nivell global perquè la resta de sectors evolucionen favorablement i, per tant, l'objectiu és mantenir els nivells de creixement de cara al futur.

El Consell de Ministres celebrat aquest dimecres ha fet un balanç dels indicadors econòmics del 2016, i ha destacat sobretot l'obertura de 879 establiments comercials, i el tancament de 427. Això suposa un balanç positiu de 452 comerços, un increment del 9,2% respecte al 2015, i “la millor dada des que es registren els negocis a Andorra, l'any 1965”, segons Camp.

Pel que fa als assalariats, la darrera dada disponible és del mes de novembre, i mostra una millora del 2,8% respecte al mateix mes de l'any anterior, amb 36.136 persones, una tendència positiva que s'acumula des del gener del 2014. Per sectors, a excepció del financer, l'augment dels assalariats afecta tota la resta.

Pel que fa al sector de la construcció, s'ha experimentat una millora des del maig del 2016, mentre que al sector immobiliari i de serveis empresarials, a l'hostaleria i al comerç, i reparació de vehicles de motor també es manté la millora.

Un altre dels indicadors és la inscripció d'aturats al Servei d'Ocupació, que ha registrat aquest mes de gener 348 demandants de feina, un 28,4% menys que l'any passat. Camp ha explicat que ja s'acumulen 43 mesos de millora.

Quant a les importacions, sense tenir en compte els carburants, durant l'any 2016 es va registrar un augment del 7,5% respecte a l'any anterior. Finalment, les matriculacions de vehicles han augmentat en un 13,5%.

stats