Política 16/02/2017

El Ministeri preveu un increment del 2,2% del turisme per al 2017

Turisme calcula l’arribada de 8,2 milions de visites

Ana
2 min
Vista del tram de vianants des de l'avinguda Meritxell i amb Vivand al fons

Andorra la VellaEl ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha explicat aquest dijous, durant la compareixença a la comissió d'Economia del Consell General per fer balanç del Pla de Màrqueting i Comercial d'Andorra Turisme de l'any passat i presentar-ne el d'enguany, que un dels objectius per als quals treballa l'entitat és "captar l'atenció del client de classe mitjana, que vol més per menys". Amb aquest canvi de "paradigma", que respon a una "classe mitjana empobrida", entre les premisses del Ministeri de cara a aquest any, Camp ha avançat que calculen que el 2017 s'incrementarà un 2,2% el percentatge de turistes que visiten el Principat, fins arribar als 8,1 milions. "Creixerem per la millora conjuntural de les economies europees, perquè el nostre pressupost és el mateix que el de l'any passat", ha manifestat Camp.

Andorra manté la dinàmica dels darrers quatre anys, de creixement continuat d'entrada de turistes -els que pernocten- al país. El 2016 va augmentar aquest percentatge un 4,6%. També va créixer el nombre d'excursionistes -els que venen només un dia- en un 1,4%. El ministre de Comerç i Turisme, Francesc Camp, ha reconegut aquest dijous, durant la seva compareixença a la comissió d'Economia al Consell General, que "cal millorar el percentatge d'excursionistes que entren al país", sobretot els de nacionalitat francesa. "Hem marcat un objectiu raonable del 2,2% d'increment del turisme perquè a mesura que vas creixent costa més continuar", ha dit Camp.

La tendència a l'alça del turisme s'emmiralla en èpoques que es remunten abans de la crisi, al 2007. El 2015, el país va rebre 7,8 milions de visites, i l'any passat van ser gairebé 8 milions. Per a l'any vinent, Turisme calcula que visitaran Andorra 8,2 milions. L'entrada de vehicles també reflecteix la millora del turisme: fa tres anys que la xifra creix. L'any passat van comptar 4,1 milions d'automòbils, a prop del volum que es registrava abans de la crisi.

Des del Ministeri calculen que aquest increment vindrà per part dels excursionistes, sobretot francesos, i del turisme internacional. Camp ha explicat que el mercat rus "es torna a interessar" pel Principat i espera també un repunt d'entrades de la resta d'Europa, en especial britànics i centre europeus. Dels 30 'tour operadors' que treballen a Andorra, la meitat són russos (9) i britànics (6).

En la mateixa línia que ha manifestat el ministre, la consellera Patrícia Riberaygua, de DA, ha volgut destacar que “la millora que experimenten les dades turístiques ja des del 2014 són fruit d’una millora de l’economia als països del nostre entorn, però també d’aquesta política turística que Demòcrates va posar en marxa l’any 2011”.

Pel què fa a la inversió en publicitat, el gerent d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, ha sortit al pas de les crítiques rebudes per l'acord estratègic amb la factoria Disney, que costa a l'entitat 750.000 euros que provenen del fons de provisió per a campanyes de promoció comercial. "Si a algú li agrada més invertir en la Sexta o Antena3 em sembla molt bé però nosaltres preferim un acord amb Disney que pot crear moltes sinergies i que no ens suposa cap cost extra", ha etzibat.

Dels 6,6 milions d'euros que Andorra Turisme destina al patrocini d'esdeveniments, 2,75 milions es destinen al Cirque du Soleil, un milió a l'equip de bàsquet del MoraBanc, 450.000 euros a la Copa del Món de BTT, 300.000 euros al Freeride World Tour, 205.000 euros a la 'Vuelta' ciclista, 151.000 euros a l'Ultra Trail i 135.000 euros als Andorra Outdoor Games.

stats