Política 25/02/2017

Cinca avança que el 2016 es tancarà amb superàvit

El ministre de Finances també ha celebrat la perspectiva positiva de Fitch

Ana
2 min
El ministre de Finances, Jordi Cinca

Andorra la VellaEl ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat a l'ANA que l'informe de qualificació de Fitch Ratings confirma que l'economia andorrana s'està recuperant, "una recuperació que s'acaba traslladant a les finances públiques, en la confiança del consumidor i en l'increment del nombre de visitants.

Cinca ha afegit que el fet que Fitch vegi una perspectiva positiva de la qualificació vol dir que "que hem canviat la tendència, comencem un nou cicle i ens estem acostant a l'objectiu de tornar a apujar el ràting". Tot i això, el ministre ha volgut ser prudent ja que les agències "normalment no en tenen prou amb un sol cicle d'avaluació per veure la millora".

Un dels factors que ha destacat Fitch és la bona evolució de les finances públiques. En aquest sentit, Cinca ha explicat que l'agència s'ha basat en les xifres del tancament provisional, i que la liquidació es presentarà en dues o tres setmanes. Així, la previsió és que es tanqui el 2016 "més enllà dels comptes equilibrats, i fins i tot amb superàvit". Aquest fet es produirà d'una banda per un augment dels ingressos i de l'altra per un bon comportament de les despeses, especialment pel que fa a despeses de funcionament i a transferències corrents.

Pel que fa als ingressos, el ministre ha destacat que s'ha registrat "una millora substancial" dels ingressos per IGI, i també un increment dels de l'Impost de Societats i de l'IRPF, tot i que ha recordat que aquest darrer cas ve motivat principalment per una previsió a la baixa en ser el primer any de liquidació de l'impost. Amb tot, sí que s'observa també un increment dels ingressos per l'Impost d'Activitats Econòmiques, que actualment queda inclòs dins de l'IRPF.

Cinca també ha remarcat que Fitch destaca la millora de les finances públiques no només en relació a les del Govern sinó també fent referència als comuns, ja que "és un esforç comú del conjunt de les institucions andorranes".

D'altra banda, i en relació a les crítiques de l'oposició per l'optimisme del Govern, Jordi Cinca entén que l'oposició hagi de criticar el que creu que no funciona i fiscalitzar el Govern, però creu que alhora també ha de tenir la "generositat per tal que quan alguna cosa va bé, ho pugui dir i alegrar-se'n". En aquest sentit, ha recordat que quan les finances públiques van bé i les xifres macroeconòmiques milloren, "és una bona notícia amb independència de qui governi". Malgrat tot, Cinca s'ha mostrat tranquil perquè creu que estan fent els passos correctes i "els números ens ho avalen".

stats